Курс по забавна козметика, техника „Козметични кремове“ за начинаещи

 Категория: Курсове

От месец септември 2013г. Екомама провежда успешен формат на курсове по забавна козметика, които вече претърпяха няколко издания в София, Варна и Бургас. Това е Курсът по забавна козметична химия, техника “Натурални козметични емулсии”. Водеща е Валентина Бевакуа, козметолог и специализиращ биотехнолог. Курсът е предназначен за любознателни дами (и господа), които се грижат за красотата и здравето си, интересуват се от натурални продукти и имат желание да приготвят бялата си козметика сами у дома.

Бяла козметика

За да участвате в курса, не е необходимо да сте химик или да имате задълбочени знания по козметика, специалист има грижата да ви въведе във вълшебния свят на емулсиите. Козметичните емулсии, както вероятно много от вас се досещат, са на практика професионалните козметични кремове. В края на курса за вас няма да има тайни как се получава всъщност магията на истинските нежни, пухкави и ароматни кремове.

Курсът по забавна козметична химия се състои най-общо от две части – теория и практика. По време на теорията се дискутира върху концепцията „натурален продукт“, като заданието се усложнява, тъй като класическите емулсии се изработват в пъти по-лесно, отколкото тези с растителни продукти, а целта е работа с натурални продукти. Преминавайки през историята на първата козметична емулсия и еволюцията й през вековете до днес се стига до принципа на смесване на двете взаимно несмесващи се фази – на водата и маслото. Тук следва обща химия, поднесена по лесен и занимателен начин, за повърхностно активните вещества, мицелите, полярността на молекулите и т.н. Водещата обяснява принципа на емулгирането, видовете емулсии, тяхното разграничаване. След това идва ред на емулгаторите, активните съставки в козметиката, задължителни компоненти на емулсиите и рН на кремовете и на различните участъци на кожата. Специалистът задава примерни параметри и процентни съдържания на съставките във видовете емулсии.

Момичета от курса приготвят кремВ практическата част всеки участник формулира индивидуална емулсия масло във вода (права емулсия) и вода в масло (обратна емулсия) според нуждите на кожата му и предпочитанията му за съставки и се пристъпва към приготвянето й, като всеки курсист ще измери, нагрее, емулгира, обогати своята емулсия и регулира рН под ръководството на водещата.

Натурален козметичен кремС приключването на курса обучението продължава в нарочна фейсбук група, тъй като новообучените дами и господа, при тяхна самостоятелна работа в новото им хоби със сигурност имат нужда от съвети и обмяна на опит с други курсисти.

Курсът е любителски и не дава професионална квалификация.

Искате да се включите в следващото издание? Имате въпроси?
Пишете на Валентина Бевакуа, valentina@ekomama.net.

Вижте някои от статиите и рецептите за красота на Валентина Бевакуа:
Крем или масло, масло или крем?
Кремът прониква в кожата ни, а докъде точно стига?
Кремът ми попива бързо, какво означава това?
Подробно и съществено за силиконите в козметиката
Домашната, ръчната и купешката козметика
рН и нашите козметични продукти
За потенциално дразнещите съставки в козметиката
Консервантите в козметиката
Грижа за кожата в 3 биофази
Искате да научите още? Посетете БЛОГА на Екомама

ГР. СОФИЯ! НОВО ИЗДАНИЕ: 16.12.2023

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер