Зелени технологии: как „памперсите“ могат да се рециклират

 Категория: Еко-факти, еко измами

В последно време се патентоват различни начини за рециклиране на едни от най-замърсяващите отпадъци – хигиенните абсорбиращи продукти. Кой ли би помислил, че вече съществува реален начин, по който употребяваните памперси и превръзки се превръщат в нещо полезно.
Канадската фирма Knowaste експериментира рециклиране на хигиенни абсорбиращи продукти – памперси за деца и възрастни, превръзки и т.н от 1990г. През 2011г. Knowaste открива завод за рециклиране на хигиенни материали в Западен Бромуич, Великобритания с капацитет 36 000 тона.

 

 

 

След цялостен процес на дезинфекция и преработка, те се превръщат в големи пластмасови топчета, които се използват като суровина за производството на:

• различни пластмасови компоненти за продукти 
• пластмасови бидони за боклук
• пластмасови керемиди
• различни плоскости
• пластмасови тръби за промишлеността
• пълнители за строителния и пътностроителния сектор

 

 

Фирмата планира да построи за в бъдеще 5 завода за рециклиране на абсорбиращи хигиенни отпадъци във Великобритания. Това е много добра новина за страна, където се изхвърлят или изгарят всяка година около 1,1 милиард кг „памперси“ и превръзки. Изпращайки ги в Knowaste се пести място на сметищата колкото 96 олимпийски басейна и се спестява отделянето на въглероден двуокис в атмосферата равно на 7500 автомобила или с други думи се спестява до 70% от въглеродния двуокис отделен в атмосферата, ако отпадъците бъдат обработени „традиционно“.

Фирмата се снабдява със „суровина“ от детските ясли, старчески домове и болници, но се надява, че за в бъдеще проектът ще покрие и домашните отпадъци. Цената на събирането на тези отпадъци все още е много висока.

Процесите на рециклиране можете да видите и в това ВИДЕО (на английски), но кадрите са достатъчно убедителни.

www.ekomama.net екологични продукти за малки и големи

 

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер