По пътя на отпадъците или възможна ли е мисията рециклиране?

 Категория: Еко-факти, еко измами, Новини

На 8 юни бях поканена от ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ на специално събитие за блогъри под надслов „По пътя на отпадъците“. Събитието включваше презентация на дейността на дружеството, последваща дискусия по темата, а в края на срещата беше предвидено посещение на линията за сепариране на хартия  в гара Искър и линията за сепариране на стъкло в с. Равно поле.

Искам да споделя с вас, че научих подробности, които не съм имала случай да зная до момента.
Ключовите детайли за мен бяха, че дейността на Екопак е съсредоточена изцяло върху събирането и рециклирането на ОПАКОВКИ, тоест НЕ касае т.нар. „общи“ отпадъци, с които, както знаем, се занимава по задължение общината по местоживеенето ни. На свой ред общината се грижи да включи таксата „смет“ в нашите общински задължения, за които веднъж годишно се редим на опашка.
Няколко думи за Екопак – това е  е акционерно дружество, което не разпределя печалба, учредено през февруари 2004 г. от 18 водещи български и международни компании: „Агрима”, „БББ Груп”, „Ганчев”, „Готмар”, „Данон Сердика”, „Девин”, „ИТД”, „Кавен Ирадис”, „Карлсберг България”, „Кока Кола ХБК България”, „Победа”, „Приста Ойл”, „Сарс Груп и Ко”, „Тетра Пак България”, „Фикосота Синтез”, „Флорина България”, „Херти” и „Юниливър България”. Дружеството е първата организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки, лицензирана от Министерството на околната среда и водите.
Услугата на Екопак за гражданите е напълно безплатна. Дейността на ЕКОПАК се финансира единствено от вноските на компаниите-членове на колективната система. Къде да бъдат поставени и дали да бъдат поставени техните контейнери решава съответната община. В този смисъл, ако се питате защо в някоя зона има контейнери за разделно изхвърляне, а в друга няма – чувствайте се в силата си на граждани да се обърнете към вашата община, за да направи необходимото.
Ето как изглеждат контейнерите, за които говоря, като са съответно предназначени:
– син за хартиени опаковки
– жълт – за пластмаса и метал
– зелен – за стъкло.
Дотук добре, да предположим, че контейнерите се напълнят, какво следва?
Извозването на отпадъците се извършва от фирми подизпълнители, които вдигат контейнерите по определен седмичен график. С един курс на камионите се вдига само един цвят контейнери, което гарантира, че няма да има смесване на разделно събраните суровини. Отпадъците от цветните контейнери се транспортират, също разделно, до сортираща инсталация, където се сепарират по видове така, че да могат да се рециклират с един технологичен процес. След това се балират и се подготвят за извозване до Заводите за рециклиране.
Още един ключов въпрос, който вероятно сте си задавали – рециклират ли се отпадъците от тези контейнери, както се твърди?
ДА! Имах възможност да видя и снимам лично къде след това отиват камионите и какво се случва.
На снимката: сепариране на пластмасови опаковки от хартия и метал в депото в Гара Искър. Следва балиране на суровините, преди да потеглят за преработка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Депо в с. Равно поле: събиране, сепариране и подготовка за рециклиране на стъкло.
Държа да спомена интересна подробност: стъклото като ресурс няма граници на живота, може на практика да се рециклира до безкрай. На снимката: чисто стъкло, почистено от металните части на бутилките, се надробяваа от машина под формата на частици с приблизително еднакъв размер, за да може на свой ред тази суровина да потегли за претопяване. На втората снимка: отделените метални части от бутилки и буркани се събират в отделен сектор.

Ако още не сте започнали да изхвърляте разделно, ви моля да започнете да го правите! Защото ето как се разграждат изхвърлените в природата непотребни неща :
Хартия – 2.5 месеца
Картон от мляко – 5 години
Пластмасова торбичка – 10-20 години
Консерва – 100 години
Пластмаса – 300 до 500 години
Бирена кутийка – 200-500 години.

Екопак ви дава възможност това да не се случва, ако изхвърляте пластмаса, хартия, стъкло, метал в цветните контейнери. Не е ли мотивиращо, че ще дадете нов живот на отпадъците, превръщайки ги в ценни суровини?Че ше намалите общия обем на сметта, която отива на сметищата, където ще заеме милиони и милиони кубични метри обем върху земя, която може да бъде използвана за друго? Защо не за пикник, парк, градина, вместо сметище?  Ще спестите изключително количество природни ресурси за изработката на нови суровини и придружаващото замърсяване за добиването им. И, разбира се още безброй ползи. И нещо друго, много важно. Трябва да го направим заедно, а не да бъдем прецедент.

Посланието ми към вас, е РАЗДЕЛЯЙТЕ! Струва си!

До нови срещи и не забравяйте, че вашият дом е вашето светилище, domus, откъдето произлиза българското дом, на латински означава храм. За него се грижите, сигурна съм, а също и четете блога ми, и в това съм сигурна, за да знаете как удачно и естествено да почиствате, да се грижите за уредите си, да перете, пестейки ресурси и опаковки.
Ами просто ситуацията не е по-различна в малко по-голям мащаб – домът на всички нас е Земята. И е необходимо да се грижим заедно за нея.
До нови срещи!

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер