Да перем успешно, безопасно и екологично? Мисията възможна!

 Категория: Домашна еко-лаборатория

ПералняПералнята … тази непозната, каза съпругът ми, когато още бяхме младоженци…
Е, с течение на времето го запознах и с други електроуреди в женски род, като ютия, печка, миялна … и се оказа, че няма нищо страшно 🙂
Но за какво всъщност иде реч в тази статия 🙂
Имаме ли дрехи, неизбежно идва моментът да ги изперем.
Действието „изпиране“ е неделима част от нашия бит и социален облик. Друг е моментът, че както всяко нещо, можем да го правим добре, а можем просто „да отбиваме номера“. Има и друг момент – когато мислим, че го правим добре, а всъщност не е така. И не е достатъчно да се съобразяваме с указанията за пране на етикета на дрехата.
Знаците, че не перем успешно, може да са много и да останат незабелязани, въпреки че са пред очите ни (и носовете ни), тъй като вероятно никога не сме търсили обяснение за тях. Кърпите ни миришат, дори изпрани вчера? Бялото пране пожълтява със стоене в гардероба, или посивява все повече с всяко пране?
Концепцията „чисто“ е много относителна, и ако попитате производителите на перилни препарати, ще добием един отговор, ако попитаме съседката – друг, а вие вероятно имате съвсем различен.

За мен лично чистото пране означава:
– чиста (хигиенизирана) пералня
– отстранено битово замърсяване
– здрави тъкани
– освежен цвят (ако прането е цветно)
– бял цвят без жълтеникави или сивкави тонове (ако прането е бяло), и който не пожълтява при стоене в гардероба
– отсъствие на всякакъв мирис (това за мен е миризмата на чисто), тоест отстранени са миризмите от мръсното пране и не присъстват насложени аромати от самия перилен препарат или добавки към него
– прането да е хигиенизирано (отстранени гъбички, бактерии и вируси), което е различно от отстраняване на видимите нечистотии.

ПранеИ оттук нататък започва явна и пряка реклама на един продукт, който, добавен към вашия предпочитан перилен препарат, без значение каква марка е и дали е течен или прахообразен, може да увеличи многократно ефективността на прането у дома.
Ето го! Той няма красив етикет и не е предмет на агресивен маркетинг. Но пък затова работи!
Натриевият перкарбонат е наричан също „безхлорна белина“ или „кислородна белина“.
Той, за разлика от класическата „белина“, която всички познаваме и чийто мирис не обичаме, е безопасен както за околната среда, така и за здравето на човека. Не съдържа хлор.  Той е напълно биоразградим. Начинът му на действие е следният: в контакт с водата той се активира, като се разпада на кислород и калцинирана сода, като това осигурява неговия избелващ и хигиенизиращ ефект.
Той може да отстранява петна, да избелва, да освежава цветовете, да хигиенизира а и отстранява миризми от прането. Не уврежда структурата на тъканите дори при продължителна употреба, изплаква се напълно и не остава по дрехите. Хипоалергенен, подходящ за пране и избелване включително на детски дрешки. Увеличава миещата сила и свойствата на перилния препарат, с който се използва. Съвместим е с всички перилни препарати, стандартни или екологични.  Белите тъкани, изпрани с него не пожълтяват в гардероба. Може да се използва както за ръчно пране, така и в пералня.
Изключително подходящ, дори задължителен бих казала, за многократни пелени, които определено имат нужда от безвредно избелване, обезмирисяване и дезинфекция.
Внимание! Не е подходящ за вълна, коприна, естествена кожа.

хавлиени кърпиКак точно и коректно да го използваме за пране?
Хигиенизиране: прави го още на 30°C.
Обезмирисяване и освежаване цветовете: още на 40°С.
Избелване: активира се при температура над от 50°С.

Пералня:
За засилване на изпиращия ефект на перилния препарат и премахване на „лесни“ петна:
В основното чекмедже на пералнята добавете заедно с нормалното използвано количество перилен препарат 1 супена лъжица натриев перкарбонат.
За избелване:
В основното чекмедже на пералнята добавете заедно с нормалното използвано количество перилен препарат 2 супени лъжици перкарбонат.
За изпиране с накисване за упорити петна:
Разтворете в гореща вода 1 чаена лъжичка на литър и накиснете дрехата или текстила, изчакайте 40-60 минути, изплакнете и изперете в пералня както обикновено процедирате. Процедурата е много подходяща за пердета и чаршафи.
При тъкани, които се перат на ниски температури, 30-40°C, разтворете препарата в хладка вода, накиснете дрехата и я оставете за цялата нощ.

RecycleИ няколко допълнителни съвета от мен.
Не забравяйте да пълните пералнята оптимално, така пестите ресурсите на природата. Какво означава добре напълнена пералня – когато в люка поставите юмрука си, и практически има място за него, но не за повече, нито по-малко дрехи.
Помнете също, че надвишаването на препоръчаната доза от даден препарат, дори тя да ви се струва много малка, няма да направи изпирането по-ефективно, а напротив, ще направи изплакването непълноценно. Задръстените с остатъчен препарат тъкани имат неприятния навик да създават миризма на застояло в гардероба, а също и да пожълтяват.
Не е достатъчно да се съобразяваме със знаците за пране на самите дрехи. Важно е да знаете, че посочената от производителя доза за изпиране е такава, с която той се е презастраховал. Обикновено е напълно достатъчна половин или три четвърти доза.

Хубава неделя и бъдете етични!

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер