Усещане за …. Валентина

 Категория: Кухня за красота

Валентина СлавоваКакво е усещането за Валентина?
Нейното присъствие за мен означава аромат, пролет, топлина, красота.
Представям ви Валентина Славова, ароматерапевт, партньор и приятел.
В момента, в който се видяхме, установихме, че се разбираме от една дума и имаме много общи черти, не говоря само за името, а що се отнася до подхода в работата и управлението на тънкия баланс между нея и личния живот.
Ето какво отговаря Валя на моите въпроси:

Валя, завършила си счетоводство, имала си „сериозна” професия, как реши да изоставиш тази сигурна работа и доходи и да започнеш да се занимаваш с ароматерапия?
Всъщност още от дете имах силно увлечение към цветята, билките и техните аромати. За това имаше голям принос дядо ми, който отглеждаше в градината ни какви ли не цветя и растения. Имам такива прекрасни спомени от детството си, че и досега когато помириша някой познат аромат, ме връща там в онази градина. А как реших да изляза от света на цифрите… не беше трудно 🙂 Бременността ми с второто дете преобърна в мен доста неща. Спомням си как един ден докато седях в градината ни, си размишлявах за смисъла на живота и си дадох сметка, че човек не бива да работи за да живее, а да живее като работи това, което наистина осмисля живота му.
Валентина СлавоваКакво ти дава ароматерапията, която никое друго занимание не може?
Интересно е, че от момента в който започнах да се занимавам с натуралните аромати и навлязох професионално в света на ароматерапията, всичко започна да се подрежда от самосебе си в живота ми. Без очаквания, без нагласи, без сила. Всичко се случваше с лекота. В живота ми дойдоха важни за мен хора, отидоха си такива, с които пътя ни не беше общ вече. Натуралните аромати ми дават такова спокойствие, каквото нищо друго не може да ми осигури. Това е цяла вселена, в която когато се потопя, непрекъснато преоткривам нови и нови неща.
Как започна всичко? Сигурна съм, че имаш интересна история за първия си сблъсък с тази материя?
Бях бременна с второто си дете, но бременността ми не протичаше така леко както първата. Едновременно с това развих някаква непоносимост към всякакви парфюми и синтетични аромати. Доста материали изчетох за това време, още повече че какво друго да правиш, ако си прикован за леглото през по-голямата част от денонощието. И тогава поисках да си поръчам натурален парфюм, което се оказа невъзможно в България. Затова поръчах тестери по интернет. Когато пристигнаха, ги отворих в присъствието на мъжа ми, оказа се, че нямам проблем с тях и толкова ми харесаха, че се обърнах към него и възкликнах, че ще взема да внасям натурални парфюми. Той естествено го прие за шега, но в себе си вече бях решила, че това ще е съвсем сериозно начинание. Покрай парфюмите започнах да се занимавам с ароматерапия. Преминах обучение по ароматерапия и непрекъснато го надграждам. Както казах, това е наистина необятна материя. Важното е, че в това начинание ме подкрепиха както съпруга ми, така и двама приятели, които още в началото повярваха в мен и моите идеи.
Валентина СлавоваРазкажи ни нещо повече за своя блог (фейсбук страница)
Когато правиш това, което харесваш и в което вярваш наистина от сърце, никога не остава незабелязано. За съжаление за блога АроМагично почти не остава време напоследък, но в страничката във фейсбук на Еко Маг успяваме моята приятелка и съдружничка Дани и аз да поддържаме ароматния огън с информация и рецепти 🙂 Имам и собствена страница във фейсбук Fairy Scents, където пак натуралните аромати са акцента. Възнамерявам съвсем скоро да изненадам своите приятели с няколко много интересни ароматни композиции, плод на моето въображение.
1016738_209072182628024_678432169_nМного хора си мислят, че екологичният начин на живот е нещо непостижимо. Как го правиш ти?
Мисля, че това изобщо не е така. Бих казала, че екологичният начин на живот е естествения начин. Разбира се под екологичен, не разбирам само и единствено да се употребяват био продукти. На днешно време хората трябва да се справят с прекаленото консуматорство, да осъзнаят мястото си в природата и във веригата с останалите елементи така да се каже. Според мен на хората им липсва пълноценното общуване с природата. Една разходка на седмица през уикенда в парка, който също е в града, не компенсира липсата на чистата енергия, която извира в природата. В момента със семейството си живеем в едно село близо до Варна. След 15 години живот в София, сега се чувствам наистина прекрасно. Това ни дава много свобода в избора на храна, която консумираме. Децата се чувстват чудесно, през повечето време са навън на двора.
Би ли споделила няколко тайни, които ще са полезни на всеки?
Първият съвет, който винаги давам на моите приятели и клиенти е, да носят със себе си винаги любимото си етерично масло. Разбира се, то се променя с времето, както ние самите се променяме. Но повечето хора не осъзнават каква безгранична сила имат натуралните аромати, скрити в малки шишенца с етерични масла. И когато сме в труден момент или неприятна ситуация, няколко вдъхвания от този аромат ще ни заредят с неговата сила. Лавандулата например е едно от маслата, които винаги нося със себе си. Така да се каже, тя заема челно място в списъка на ароматерапевтите, защото има балансиращо действие, може да те успокои, да те възстанови, силен имунностимулант. Случвало се е в самолет да ми прилошее и само с 1 капка в чаша сок съм влизала във форма мигновено. Малкият ми син веднъж, пътувайки от София за Варна, вдигна висока температура и за половин час успях да я сваля с няколко капки от лавандуловото масло. Ако пък се изгоря на котлона, веднага капвам 1 капка върху мястото. Когато сме на разходка и ако все пак някой комар успее да нахапе децата, лавандулата веднага влиза в действие. Изобщо трябва да си призная, че без лавандула не тръгвам никъде. Една от моите тайни рецепти, която вече наричат елексир на младостта включа комбинация от маслата от лавандула, индрише и тамян в масла от арган, жожоба и шипка. Това наистина е елексир за тялото и духа.
Промени ли се, откакто започна да се занимаваш с ароматерапия?
Определено да. И хората, с които започнах да общувам са различни, много по-близки до мен като светоусещане за живота. – Помагат ли ти ароматите да се справяш по-лесно с трудностите и неприятните моменти в ежедневието? И тук ще отговоря със сигурно да 🙂 Толкова се чувствам свързана с тях, че винаги имам в чантата от любимия си парфюм, който сама съм сътворила. А когато пътувам, задължително няколкото кутии с етерични масла са с мен – за всеки случай и всяка ситуация 🙂 Най-малкото факта, че се занимавам с това, с което искам, ми помага да приема всяка трудност много по-лесно.
Какво би посъветвала тези, които се колебаят дали да последват мечтите си?
Да ги последват 🙂 Защото удовлетворението да живееш живота, който искаш и да гледаш как с всеки изминал ден градиш нещо, което те изпълва със смисъл и пълнота е неизмеримо.
Благодаря ти за прекрасното интервю и ти желая много успехи!
И аз ти благодаря, Валя, за вниманието, търпението и приятелски подадената ръка 🙂 Много успехи и на теб!

www.ekomama.net

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер