Ne bis in idem или не повтаряй кутийката с крем?

 Категория: Знаеш ли с какво се мажеш

spalmare-cremaВ уеб пространството се четат едни митове, легенди, не са изказвания, не са чудо, за това, че след свършването на един крем той не трябва да се повтаря, а да се замени с друг, защото кожата се пренасищала. А това пък да използваме крем, тоник и незнам си какво само на една и съща марка по незнайно какви сложни причини да го коментирам ли?
Някои изказвания ги намерих логични, на други по-добре да не им измислям прилагателно, просто някои не знаят какво повече да измислят, за да си продават продуктите. Та чета аз и слушам, то са мнения, писания и реших да надигна главица и да се изкажа и аз по въпроса с едно кратко включване.
Но я да ви изпитам първо, трябва ли наистина да се сменят или редуват кремовете? А трябва ли да не повтаряме един и същи крем?  Според вас кожата след известно време свиква ли с определен крем и появява ли се нуждата от негов заместител? Ако ползвам крем, от който съм доволна и забележа, че вече не ми понася толкова добре, трябва ли да го сменя?

Ето какво мисля аз.

Нашата кожа се променя. Не много де, остава си същия тип кожа, но се променя според климата и хормоналните игрички около цикъла ни. Ако днес е топло и влажно навън, утре може температурата да падне даже с 10 градуса. А пък вдругиден влизаме във фазата след овулация, когато доминират мъжките хормони, които ни предразполагат към по-мазна кожа и пъпки. В топъл и влажен ден е най-добре да си нанеса нещо леко и немазно, в студен ден – нещо по-плътно.  От какво има нужда нашата кожа се разбира веднага, като погледнем какво е времето и каква е нашата кожа. Да си купим крем през февруари и да го използваме до август независимо от сезона и температурата и как се държи той върху нашата кожа – това е вреден козметичен навик. Вкъщи би трябвало да имаме поне два-три продукта с различна плътност и да ги използваме според сезона, влажността на въздуха и в кой период от месечния цикъл се намираме.
Що се отнася до привикването на кожата към активните съставки в козметиката, като това води до неефикасност на кремовете – ами това изобщо не е вярно. На какво основание кремът вече не действа? Не е ли защото първите пъти силиконът е имал страхотно действие с ефект „коприна“, а след това същия този силикон започва да изсушава или омазнява кожата ни? Или просто ни е омръзнал от субективна гледна точка, искаме нещо ново, така или иначе кожата ни е останала същата независимо от обещанията на опаковката за магически ефект… Естествено, нямало е как да го разберем веднага, но вече кремът явно не ни е любим… Кремовете, които се намират в търговската мрежа нямат толкова високо съдържание на активни съставки, които да имат някакъв по-специален ефект, различен от хидратиране и омекотяване, тоест не е възможно кожата да се пренасити на каквото и да е. Както нашето тяло има нужда от същите съставки всеки ден и не се пренасища да приема витамин С например, кожата ни има нужда от емолиенти, хумектанти, антиоксиданти, и това никога няма да й втръсне. Просто ако кремът не се приема добре от кожата, означава, че не е подходящ за нашата кожа или не е формулиран добре.
А въпросът с пренасищането и задължителната смяна на кремове е само маркетингов трик, за да купуваме и купуваме все повече продукти, явно някой има интерес от това.

www.ekomama.net

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер