Слънчев „отпускарски“ балсам за устни

 Категория: Кухня за красота, Рецепти

Слънчев балсам за устни

Откакто приготвям балсами за устни се сблъсквам с въпроса: кои масла са по-добри – течните или твърдите. Отговорът не може да бъде еднозначен, но за да покажа, че твърдите масла могат да са също толкова нежни и приятни за кожата на устните ни, ви приготвих следващата бърза и лесна рецепта.

Нарекох я слънчев балсам за устни – с препратка към това, че в месеца на отпуските и морето е добре да се погрижим за деликатната кожа на устните ни по специален начин. Съставките в рецептата са с известен UVфактор, но тъй като не са добавени химически филтри, те не защитават напълно от изгаряне.
Какаовото масло е известно със своите подхранващи качества, маслото е подходящо за подхранване и възстановяване на суха, третирана и изтощена кожа, а новото в рецептата е екзотичното масло от манго. То е много рядко срещано у нас, но притежава фантастични свойства. Едно от тях е да помага на наранена кожа да възвърне еластичността си, подхранва и забавя стареенето на кожата.

Друга особеност на рецептата е, че вместо обикновен пчелен восък се спрях на восък карнауба. Карнаубският восък е растителен восък, който се добива от листата на един вид дива бразилска палма. Характеризира се с по-голяма здравина от пчелния и се топи на по-висока температура. Това го прави идеален за продукти, които използваме през лятото. Имайте предвид обаче, че прави балсамите леко зърнисти като структура. За да избегнете този ефект, може да използвате в рецептата равни количества пчелен и карнаубски восък.

Продукти за 1 бр. балсам за устни
3 г. какаово масло
1 г. масло от ший
1 г. масло от манго
1 г. восък карнауба

Уреди:
Везничка
Гилза за червило
Уред за разтопяване на водна баня, но можете да използвате дори обикновена метална чашка за крем-карамел, бехерова чаша и др.

Всички продукти се измерват внимателно и се разтопяват заедно на водна баня. Изсипват се в предварително почистена гилза и охлаждате за 10 минуги. Вашият балсам за устни е готов за употреба.
Най-хубавото е, че себестойността на 1 бр. балсам за устни с тези чисти съставки е около 1,30 лв., а във всеки реномиран био магазин е 6 лв.
Заслужава си да опитате, нали?

Поздрави от плажа 🙂
Надя

www.ekomama.net

Още летни предложения:
Бляскав бар за тяло
Женски неволи или никога вече провалена ваканция заради цикъл!

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер