Съвети за преминаване от традиционна към “еко” и “био” козметика

 Категория: Знаеш ли с какво се мажеш

Този пост е провокиран от ваши запитвания и коментари относно „първите срещи“ с еко и био козметични продукти. Наскоро се чух с една клиентка за уточнение на нейната поръчка, и тя ми сподели, че това са нейните първи био шампоан и балсам и всъщност не знае какво да очаква, малко се страхува, но пък е убедена, че трябва да премине към тази козметика. Счетох за нужно да й споделя това, което ви пиша по-долу.
Преминаването от традиционни към еко и био продукти не винаги минава гладко. От момента, в който сте взели решение да направите революция в несесера си и в козметичното шкафче, един жест бих казала на уважение към себе си и околната среда, има няколко деликатни момента, които е добре да знаете предварително.

Преди всичко е важно да повторя факти от последните си постове: еко и био продуктите изключват определени съставки като петролати, силикони, ихтиотоксични емолиенти (токсични за рибите), синтетични сгъстители. Добрата новина е, че това са замърсяващи съставки, които са агресивни за нашата кожа, тоест колкото по-малко ги използваме, толкова по-добре. Лошата новина е, че точно тези продукти имат нагледен ефект (но само ефект!!!), който е трудно да се постигне от еко и био козметиката. Прекалено много, повече отколкото си представяме, сме привикнали към използването на тези съставки и за да се „откажем от „уау“ ефекта се изисква търпение и разбиране какво точно се случва с кожата ни и косата ни по време на „прехода“.  Тези продукти не дават реална полза, както казах по-горе, а имат само временен замаскиращ ефект.

Кремове
Силиконите, които се съдържат в традиционните кремове ги правят лесно разнасящи се, като оставят незабавен ефект на хидратация и попиване. Кожата веднага изглежда по-гладка. Обаче силиконът не хидратира, не подхранва, не прави нищо друго освен че създава един невидим слой върху епидермиса. Какво имам предвид – когато прокараме ръка върху лицето или друга част на тялото, гладкостта, която усещате, за съжаление не е на кожата, а на силикона. Тоест къде е разликата между традиционните и еко био кремовете – при първите е важен ефектът, макар и временен, без да се държи сметка на състава, при вторите е важен състава, а ефектът идва сам с постоянство.

При еко и био козметиката ефектът идва след известен брой нанасяния. За състава им е ясно, че за да се нарече еко или био козметика, не трябва да съдържа вредни за нас и околната среда съставки. Друг плюс, който си заслужава да се спомене е, че еко и био продуктите са по-концентрирани и богати на активни съставки, което предполага, че трябва да нанасяме количество в пъти по-малко в сравнение с традиционните кремове, тоест веднъж закупени (или приготвени вкъщи), те свършват много по-бавно.

Считам, че виждате и сами, че предимствата да използваме еко и био козметика са повече от недостатъците, заслужава си поне да пробваме. Един блиц съвет: преди да нанесете еко или био крем, нанесете го първо на чисти длани и леко разтъркайте. По този начин ще го „затоплите“ и ще го направите по-течен и лесен за нанасяне върху желаното място.

Шампоани
Казвам ви съвсем открито: за преминаването от традиционен към еко био шампоан и балсам вероятно ще се наложи за известен период да „стиснем зъби“.
В традиционните балсами се съдържат кондиционанти, силикони и какво ли не още, които предотвратяват появата на възли в косата. Шампоаните съдържат синтетични тензиоактивни вещества, които са агресивни към косата и кожата на главата, но пък в контакт с водата правят чудесна и обилна пяна, на която всички сме свикнали и това за много хора все още представлява критерий за добър шампоан.
Силиконите в традиционните продукти за коса служат, за да обвият косъма с видим лъскав слой. Под този слой обаче, ако кутикулата е нарушена, то тя си остава нарушена, силиконът не лекува.  Що се отнася до балсамите, синтетичните кондиционанти са много, много замърсяващи.
Какво се случва, когато си мием косите с еко или био шампоан и нанасяме балсам? Със сигурност ще отсъства ефектът с многото пяна. Пяна има, но не е обилна, но с това се свиква. Кондициониращият ефект на еко и био балсама не е толкова силен, както този на традиционните балсами. С това също се свиква, уверявам ви. Да не забравяме, че тези продукти не замърсяват в такава степен водите. Освен това скоро ще забележите, че косите ни остават чисти за по-дълго време и се налага да ги мием по-рядко и повярвайте ми, не се касае за мързел или да стоим нарочно с мръсни коси.

Личен съвет от мен: когато се миете с еко или био шампоан помнете, че няма нужда да нанасяте от продукта върху дължините, това, върху което трябва да се съсредоточите и масажирате е кожата на главата и корените на косата. Ако новият ви еко балсам няма желания ефект на лесно разресване, пробвайте да го нанесете върху дължините и стискайте леко всеки кичур с ръце, като леко го „месите“ и „намачквате“. Това не пречи в края на миенето и след използването на балсам да изплакнете косите с 2%  воден разтвор на лимонена киселина, гарантирам ви лъскавина и лесно разресване.

Преминете ли през тези първи препятствия, ще усетите предимствата. По-чиста кожа, по-леки коси, които се запазват по-дълго чисти даже в града, по-жив цвят, не толкова суха кожа. Бих нарекла еко и био козметиката образователна, защото изисква да четем, да се образоваме, а най-приятната част е експериментирането и смесването на продукти според нашите индивидуални нужди. Мога по цял ден само това да правя – да експериментирам 🙂 Опитайте сами, резултатите ще ви очароват!
Не забравяйте, че в блога ми ще намерите още информация за миене на косите в статията ми за котления камък и ефекта му върху косите 🙂

www.ekomama.net екологични продукти за малки и големи

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер