Перат ли сапунените ядки

 Категория: Еко-факти, еко измами

Не, не твърдя, че сапунените ядки не са еко. Те със сигурност са, защото не замърсяват околната среда и не вредят на хората. Освен „малката“ подробност, че са ихтиотоксични, тоест вредят на рибите.
Но има една друга подробност. Те не вършат това, което предлагащите ги твърдят, по-точно, те НЕ мият. Тоест, дали са еко или био, или и двете, надали има голямо значение, щом това, което всъщност пере е водата.
Фабрицио Дзаго – химик, специалист по индустриална химия, еколог, международен консултант Ecolabel, разказва:

„Направих следния лабораторен тест:
В 2 стандартни перални машини (които се използват за всички официални лабораторни тестове на перилни препарати), използвах вода е с една и съща твърдост, средна, (26°F). Изпълних по 3 перилни цикъла, използвайки еднакви тъкани, с еднакъв обем и тежест. В едната пералня са сложени дрехи, изцапани със специална изкуствена мръсотия, създадена точно с цел да провери ефикасността на изпиране в “тежки” условия. В другата дрехите са прясно замърсени (моторно масло, къри, кръв, червено вино и т.н.). При първия перилен цикъл и при двете перални са използвани сапунени ядки, при втория е използвана само вода, при третия  една позната марка прах за пране.

Резултат: съжалявам, ако трябва да разочаровам и разбия илюзиите на много хора, но двойната оценка (1. Визуална, 2. Спектрометърна) потвърдиха, че “сапунените” ядки мият точно колкото чистата вода, докато стандартният прах за пране изпра голяма част от замърсяването.
Отново повтарям, че тестът е извършен в най-добрите възможни условия, използвайки сертифицирана за такива цели апаратура и лаборатория, така че резултатите са научно неоспорими, за което разполагам с данните от всички измервания. Каня всички, които твърдят, че сапунените ядки изпират, да заповядат в моята лаборатория и да извършат те самите теста. Един такъв тест струва 1200 евро, ако се окаже, че сапунените ядки изпират, ще го платя лично аз, в противен случай го плаща този, който твърди невъзможното, тоест че едно ниско съдържание на сапонини, без избелване, без ензими и без алкалност може да изпере.

Източник: http://forum.promiseland.it/

www.ekomama.net

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер