Познавате ли трите типа хиалуронова киселина?

 Категория: Домашна еко-лаборатория, Кухня за красота, Рецепти

Обожавате ли бебешката кожа, която е много богата на хиалурон и е толкова мека, пухкава, гладка и обемна? Но сте жертва на възрастта и дехидратацията, изтъняващата кожа и тези бръчки? Причината за възрастовата ви драма е, че клетките на кожата загубват способност да произвеждат оптимални количества хиалуронова киселина, чрез които да се запазват обемът, хидратацията и бебешкият вид.

Знаете добре, че хиалуроновата киселина е сред най-добре работещите естествени овлажняващи козметични съставки, която не се влияе от атмосферната влажност, за разлика от глицерина. Интересният факт, че гръбначните животни имат хиалурон във всичките си тъкани, показва колко е важно здравословното хранене. Кожата е основният производител и резервоар на хиалурон в човешкото тяло, защото в нея е съсредоточено повече от половината телесно количество. Хиалуроновата киселина има предимно в дермата и в тясното междуклетъчно пространство между стратифицираните кератиноцити на епидермиса. Тя привлича и задържа вода колкото хиляда пъти теглото си.

Изследванията показват, че не е инертен пълнител и участва активно в миграцията и диференциацията на епидермалните кожни клетки. Без нея те не могат да се придвижват от базалния към роговия слой, да се хранят и да оцеляват. Тъй като активно се метаболизира, обмяната й в епидермиса и в дермата е около един ден. Бързата обмяна помага на хиалуроновата киселина да улови и отстрани част от свободните радикали, които се образуват в епидермиса от UV-лъчите, следователно можем да кажем, че поддържа кожата здрава.

Когато целѝте да направите балансиран хидратиращ продукт, съчетайте нискомолекулна и високомолекулна хиалуронова киселина, за да хидратирате кожата незабавно на повърхността, а впоследствие и в дълбочина.

Какво означават термините ниско и високомолекулна?

Хиалуроновата киселина е линеен мукополизахарид, съставен от повтарящи се дизахаридни остатъци. Колкото повече са повторенията, толкова по-голямо е молекулното тегло, оттам и свойствата са по-различин. Накратко при високомолекулните хиалурони доминират физико-химичните характеристики, докато при нискомолекулните преобладават биологичните свойства.

Хиалуронова киселина с тегло 3000-8000 далтона (Da) е със свръх ниско (олиго) тегло и заради малкото молекулни повторения има ценното свойство да прониква в по-дълбоките слоеве на кожата, където сигнализира кожните клетки да синтезират нови хиалуронови молекули. По този начин кожата се възстановява след слънчеви бани и се изпълва отвътре, намаляват се бръчките. Огромно предимство за този размер е, че при миене хиалуронът остава в кожата и продължава благотворното си действие.

Ако теглото е до 500 000 Da, се образува нежен биофилм на повърхността. Чрез него се намалява трансепидермалната загуба на вода, кожата се омекотява и става по-еластична, дава й се възможност да се самовъзстановява от различни увреди, да възобновява клетъчната пролиферация и диференциация.

Хиалуронови киселини с тегло над 1 млн далтона образуват по-плътен хидрофилм, който лубрикира приятно кожата и отново намалява загубата на трансепидермална влага. Така защитената кожа изглежда свежа и младолика.

Чрез Екомама имате на разположение чиста хиалуронова киселина със смесени тегла (MMW) в диапазона 300 000-1,5 млн Da [прахообразна] или [готов гел]. Ако искате още по-висококачествен хиалуронов гел, добавете и нискомолекулната версия HyaOlygo и вижте колко е голяма разликата само за една седмица употреба. HyaOlygo се разтваря незабавно във вода и не сгъстява. Много е удобен за освежаващ тоник в спрей, продукти за след слънце, всякакви хидратиращи емулсии, душ гел и серум за коса. В продуктите за коса HyaOlygo реструктурира кератиновите нишки, прави косата по-еластична и увеличава запазването на цвета на боядисана коса.

В неравната борба с бръчките и океана от сладки козметични обещания е отпускащо да сте наясно коя съставка наистина работи. Не е възможно да направите магически крем за лице от който да заприличате на бебешките си снимки, но е напълно възможно кремът да хидратира и освежава и да помага на кожата в нейната борба с времето. HyaOlygo е нов продукт на пазара и когато споделите опита си с него (споделете сега!), ще помогнете на формулаторската общност да премине на ново ниво знания и опит, а домашните формули да станат по-професионални. Готови ли сте за скок?

 

Хидратиращ хиалуронов флуид

 1. 50% розова вода
 2. 23% Пречистена/дейонизирана/дестилирана вода
 3. 1% Свръхнискомолекулна хиалуронова киселина HyaOlygo
 4. 3% Глицерин
 5. 0,5% Ксантанова гума
 6. 1% Екстракт от лечебна ружа
 7. 0,5% Натурален концентрат за мицеларна вода
 8. 1% Conservante Natural
 9. 20% Хиалуронова киселина MMW готов гел (1%)

 

Начин на приготвяне:

Всички съставки се смесват в чиста предварително дезинфекцирана купичка/бехерова купа.

Първо се смесва ксантанова гума с глицерин, разбърква се. Добавя се розова и пречистена вода, Свръхнискомолекулна хиалуронова киселина HyaOlygo, екстракт от лечебна ружа, натурален концентрат за мицеларна вода, консервант и хиалуронова киселина MMW готов гел (1%). Добавя се в стъклено шишенце с пипета.

Начин на употреба:

Нанася се съвсем малко (няколко капки) на добре почистено лице и деколте сутрин и се втрива с кръгообразни движения.

 Тонизираща вода за скалпа

 1. 85,3% Вода
 2. 10% Флорална вода от липа (при бързо омазняващ се скалп)/лайка (при раздразнен скалп)
 3. 0,5 % Свръхнискомолекулна хиалуронова киселина HyaOlygo
 4. 3% Натурален концентрат за мицеларна вода
 5. 0,2% Аромат
 6. 1% Euxyl K 900 консервант

Начин на приготвяне:

Всички съставки се смесват в предварително дезинфекцирана купичка/бехерова купа.

Добавяме Натурален концентрат за мицеларна вода, двата вида вода, Свръхнискомолекулна хиалуронова киселина HyaOlygo и накрая консервант и аромат:) Добавя се в удобно шишенце за впръскване в косата.

Начин на употреба:

Впръсква се в корените на косата, както и по дължините. Пожелание може да отмиете след час.

Съставките за тези рецепти може да намерите в: https://www.ekomama.net

 

Доби

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер