Памук

 Категория: Суровини, материали

 

     Памукът – бялото злато
Определение: Памукът представлява пречистените влакна от капсулите на самото растение. Това е едно от най-използваните влакна в текстилната индустрия. Приблизителният дял на употребата на памучни влакна в световното производство на текстил е около 50%.
История: 3000 години пр. н.е. памукът вече е бил култивиран в Индия. В последствие е бил разпространен от индийците в Китай. През това време инките вече са използвали памука.
Между VIII и X от нашата ера арабите са пренесли памука от Персия до Северна Африка, Сицилия и Южна Испания.
Химичен състав и производство: Памучното влакно се състои от целулоза; едно ядро, обвито от няколко пласта целулоза, подобни на тези във вътрешността на лука.

След разцъфване капсулата се отваря и влакната на семената излизат навън. Тези влакна всъщност представляват памучните влакна. Едно от най-важните качества на памука е дължината на влакната.

Свойства: Памукът може да абсорбира течност до около 20% от собственото си тегло без да изглежда мокър. Той е една приятна материя за обличане, като не нарушава естествения въздухообмен на тялото. Устойчив е на дърпане и мачкане. Понася високите температури и може да се пере дори до 150°С. По тази причина има голямо приложение в медицината, поради възможността да бъде стерилизиран.
Грижа: Благодарение на химическия си състав, памукът е устойчив на топлина, механично пресоване и много химикали.
По тази причина може без проблеми да се пере на 95°C. Гладенето с гореща ютия увеличава обема на памука и го прави по-мек.
Перете в пералня на температура до 95°С. Не избелвайте Гладете при температура до 200°C Без химическо чистене Сушене в сушилня на програма за деликатни тъкани
Последни статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер