Лимонена киселина, чиста, монохидрат 0.5 kg / 1 kg

От: 10.90лв.

Описание

Лимонената киселина /монохидрокси-трикарбонова киселина/ се съдържа в свободно състояние в сока на различни плодове – лимони, вишни, малини, грозде и др. Получава се при ферментация на захари под действието на различни плесени. Представлява безцветни призматични кристали с приятен, силно кисел вкус, без мирис. Разтваря се лесно във вода. В готварството служи за подкиселяване на салати, супи, различни ястия, майонези, за консервиране на сладка от плодове, за приготвяне на кисели напитки и др.
Чистата лимонена киселина е ефикасна против котлен камък, като омекотител за пране, изплакване на съдове в миялна машина и др.
Лимонената киселина е първият и основен продукт, с който трябва да се сдобият желаещите да започнат да приготвят прости, евтини, безвредни за човека и околната среда и ефикасни домашни препарати. Ще ви прозвучи изненадващо, че тя се използва дори за косата.
Лимонената киселина съществува в три разновидности: безводна, монохидрат и тетрахидрат. Продуктът, който предлагаме е лимонена киселина монохидрат.

Ето част от нашите предложения за употреба:
Миялна машина:
Профилактика против котлен камък: 1 л разтвор от 15% (150 г на 1 л вода) изливате директно на дъното на празната миялна и я включвате на стандартна програма. Една хитринка: ако имате иноксови тенджери и тигани и не са вече така блестящи като когато сте ги купили, по време на този цикъл на профилактика ги сложете в миялната, ще се удивите от резултата. За мека вода – София – може да се прави веднъж на 3 -4 месеца. В области с твърда вода – веднъж в месеца.
Като течност за блясък на съдове: Напълнете отделението за препарат за блясък с 15% разтвор и регулирайте индикатора за твърдостта на водата на максимума. При много твърда вода разтворът може да е и 20%.

Пералня:
Профилактика против котлен камък: 1 L разтвор от 15% (150 g на 1 L вода) изливате директно на дъното на барабана на празната пералня и я включвате на програма на 60°C. Друг вариант: 100 г лимонена киселина на прах изсипвате директно в чекмеджето за праха за пране на празната пералня и я включвате на програма на 60°C.
Като омекотител за пране 100 ml разтвор от 15% (15 g лимонена киселина и 100 ml вода) изсипете в отделението за омекотителя.

Баня и тоалетна
За чист и блестящ фаянс: В празен флакон-спрей разтворете 75 g лимонена киселина в 250 ml хладка вода. Добавете 1 лъжичка препарат за съдове и смесете добре. Тази смес почиства прекрасно фаянса в банята. Съветваме ви да приготвите ограничено количество от тази смес, защото е нетрайна, разпадат се компонентите на препарата за съдове.

За коса
Изплакващ разтвор за блясък и лесно разресване: Разтвор от 2%, тоест 20 g лимонена киселина, разтворена в 1 литър топла вода. Пригответе непосредствено преди използване. За дълга коса ще са ви достатъчни 500 ml, за къса коса – около 200 ml. Нека водата да е топла, ако сте под душа да полеете главата си със студена вода няма да е много приятно ☺ Изплакнете чистата вече коса с разтвора и отмийте обилно с вода.
Изплакващ балсам за блясък и лесно разресване: 1 равна ч. л. лимонена киселина се разтваря в около 100 ml желе от ленено семе. За много суха коса добавете малко маска или балсам по желание. Нанася се на измитата с шампоан коса като мачкате дължините на косата с пръсти и длани за да се разнесе равномерно. Отмийте обилно с вода.

Ако използвате цветна или безцветна къна: 8-10 g лимонена киселина на 100g сух продукт се добавят към къната вместо лимонов сок и се долива топла вода до получаването на подходящата смес, която се оставя да престои според използваната рецепта. Резултатът е лъскавина и още по-силен цвят, ако се използва цветна къна.
Още за лимонената киселина: върху кои повърхности можем да я използваме – съвместимост на материали и вещества. 
Домашна рецепта за WC гел
Когато дрехите в пералнята пускат цвят 

Съхранинение на сухо място!

Информация

Тегло 0.5 кг
Марка

Разфасовка

,

1 отзив за Лимонена киселина, чиста, монохидрат 0.5 kg / 1 kg

  1. Елиз

    Само това ползвам вече за „омекотител“ при пране. Не искам друго!

Добавяне на отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *