Съвет за непокупка: гъшият пух

 Категория: Еко-факти, еко измами

Днес искам да ви дам важен съвет за НЕПОКУПКА. Това пише Елеонора Анелло, важен за мен автор, журналист и блогър.
От своя страна добавям: хората със слаби сърца да не гледат долните снимки.

С настъпването на зимния сезон, за посрещане на ниските температури, са ни необходими топли дрехи и завивки. Обаче дали сте се запитвали как се правят те с пълнеж от гъши пух?
Гъшият пух е един от онези материали, който ни го представят като натурален продукт. Обаче внимание, не всичко, което блести е злато. Производителите определено не ни обясняват как се добива гъшия  пух. Той се скубе от гъските без всякаква милост, причинява им кръвоизливи и често смърт.

Да се върнем към гъсефермите. В тези големи халета няма никаква светлина, птиците са затворени в миниатюрни клетки, в които не могат дори да се обърнат или да разтворят крила. В тези клетки на гъските започват да изтръгват перата им когато са още гъсета. Операцията се повтаря на всеки 60 дни, веднага щом пораснат нови пера. След около десет оскубвания перата не са с достатъчно добро качество за влагане в производството и гъските биват убивани, а месото им се използва за хрантелни цели. Друга част от гъските се подлагат на насилствено непрекъснато хранене за добиване на гъши дроб  (foie-gras).

Какво можем да направим, за да избегнем това? Говори се, че има гъсеферми, където се използва само пухът, който е паднал сам от гъските, но няма потвърждения, че наистина съществуват. Има обаче ферми, в които гъските не са в клетки. Въпреки тези „смекчаващи“ обстотелства остава фактът, че якетата, завивките и възглавниците с пълнеж от гъши пух не са етични и заслужаващи покупка стоки. Това, което можем да направим, е да го кажем на своите приятели и познати, а те на свой ред да го кажат на техните приятели и познати.

Можем спокойно да се лишим от продуктите с гъши пух, защото съществуват алтернативни влакна, които са също така топли и меки, могат да се перат в пералня и са много по-евтини.

Даже и да ви кажат, че не съществува продукт с идентични качества, ви уверявам, че можем да се топлим и без да причиняваме  адски болки на невинни животни. Не можете да не забележите наличието на гъши пух в якетата, възглавниците и др., защото със сигурност ще е наблегнато на това на етикета, тъй като се счита за класен материал.

Не се заблуждавайте по надписите „био“ и „натурално„! И ще сте по-еко фешън от всякога.

Автор: Елеонора Анелло, econote.it

www.ekomama.net екологични продукти за малки и големи

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер