Ново от Надя: Домашен минерален коректор за пъпки

 Категория: Кухня за красота, Рецепти

korektorОбичам минералната козметика, защото тя не просто прикрива несъвършенствата на лицето ми, но и лекува проблемите на кожата ми. Днес съм ви приготвила една суперлесна, много евтина и безотказна рецепта срещу досадни пъпчици. Изпробвала съм я многократно и резултатът винаги е впечатляващ – за една нощ пъпката е изсушена, а мястото е започнало да се възстановява.

Коректорът, който ви представям, има две разновидности. Едната е за хора, които искат да излекуват и да прикрият зачервяването на пъпката през деня. В нея се добавя малко зелена мика или зелен железен оксид. Целта на тези пигменти е да неутрализира червенината. Отгоре обаче задължително трябва добре да се нанесе пудра или фон дьо тен, ако не искате да изглеждате като изцапани със зелена боя.

Вторият вариант е без пигмент. Той е идеален, ако искате да използвате коректора само вечер, когато лекото напудряне с бял прах няма да ви създаде неудобства. В този случай обаче внимавайте лицето ви да е добре почистено и имайте предвид, че не трябва да слагате крем на мястото, което ще третирате.

Съставките в рецептата са основните в минералната козметика: титаниев диосид – за да се разнася добре коректора и да полепва по кожата; фин каолин, за да детоксикира и попие омазняването на наранения участък; цинков оксид, за да изсуши пъпката и заради антибактериалните си свойства.

И така, вече можем да преминем към направата на нашия минерален коректор.
korektor1

Какво ни е нужно:
Мерителна везничка
Мелничка за кафе или хаванче
2 г. титаниев диоксид
2 г. цинков оксид
2 г. фин бял каолин
0,3 г. зелен железен оксид или 2 г. мика цвят Enchanted Forest
Чиста кутийка
Защитна маска за лице
Всички съставки се измерват много внимателно и се смесват в хаванче или мелничка за кафе. Не забравяйте да използвате защитна маска на лицето. Разбъркват се 3-4 минути, докато станат хомогенни. Преместват се в чиста кутийка. Нанасят се с клечка за уши или четка за коректор само на нужния участък.

korektor6

Имайте предвид, че тази лепкава пудра е много мощна и силно изсушава кожата. Избягвайте да я използвате на участъци от тялото ви, които са склони към изсушаване или са с чувствителна, дехидратирана кожа. Възможно е леко парене или щипене. Ако то е твърде силно и причинява дискомфорт, незабавно прекратете употребата на коректора.

korektor4

Тъй като така полученият минерален коректор няма консервант, желателно е много внимателно да го съхранявате, за да не се замърси. Дръжте го на сухо и защитено място. Не използвайте замърсени тампони, пръст или четка, за да го нанесете на лицето си.

 

Надя Костова
www.ekomama.net

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер