Минерален грим срещу традиционна козметика

 Категория: Кухня за красота

Жена с гримВ последните няколко години в Европа и Америка се наблюдава нова тенденция в козметиката – минерален грим. Десетки козметични марки започват да влагат в своите продукти минерали и с това подобриха качествата им осезаемо. Поредната козметична революция обаче предизвика въпроса – какво е минералния грим и с какво е по-добър от стандартния? Надявам се да получите отговори в следващите няколко реда.
Почти всеки грим има в себе си минерални пигменти. Те са описани на етикета като мика (Mica CI 77019 ), титаниев диоксид (Titanium Dioxide CI 77891), железни оксиди ( Iron Oxide CI 77499, CI 77491, CI 77492 и др.), цинков оксид (Zinc Oxide CI 77497).
Минерален гримРазликата между 100 % минералния и обикновения грим е, че в първия не бива да има консерванти, аромати и багрила с друг произход, освен гореспоменатите. Затова и често той е в прахообразна форма (пудри, фон дьо тен, ружове).
Спойката от друга страна е плюсът на традиционната козметика. Тя най-често съдържа в себе си масла с петролен произход, талк, вода, консервант и парфюм.
С нея се позволява по-лесно нанасяне на грима, но също така и е идеална среда за развитие на бактерии. Затова и никак не е странно, че до неотдавна се считаше, че гримирайки кожата си, ние й причиняваме вреди.
В действителност митът за грима се разчупва напълно с минералната революция в козметиката. Минералният грим е идеален за чувствителна и склонна към акне кожа, тъй като не съдържа тежки химикали, а вместо тях цинков оксид, който има лечебни и антибактериални свойства. Минералите да особено благотворни за кожа, склонна към акне, а в много от продуктите се съдържа и бяла глина, която попива излишния себум и така пречи кожата да „лъсне”.
Минерален гримКакви са недостатъците? Основно няколко са причините 100% минералният грим все още да не е тотален хегемон на пазара за козметиката. Една от тях е в цената. На козметичните гиганти им коства твърде много, за да използват изцяло минерални продукти в линията си и за да ги „разводнят” добавят към тях талк, различни емусии и брашна. Без всички тези „подобрители” цената на 1 бурканче фон дьо тен може да скочи 2-3 пъти. Друг от проблемите е в по-специфичното нанасяне на минералния грим. За да остане максимално чист, в него не се слага спойка и той е в прахообразен вид. За да не „падне” е нужно преди това да бъде сложена основа върху кожата (достатъчен е дневният крем, който по принцип използваме). За нанасяне на минералния фон дьо тен се работи с четка с кръгъл връх – кабуки. Как да разберете, че гримът, който използвате е 100 % минерален? Правило няма, но колкото по-малко съставки има в него – толкова по-добре.
pl_3_detail_1Минералният грим не е магическа пръчка и няма да реши всичките си проблеми и кожни заболявания отведнъж. За много жени, свикнали с традиционен грим, той може да изглежда недостатъчно покривен и това да е тяхното основание да го пренебрегват. В дългосрочен план обаче употребата на минерален грим може да убеди всеки, че малките неудобства си заслужават.

Автор: Надя Костова

www.ekomama.net

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер