Аз и менструалната чашка

 Категория: Дамска хигиена

imagesЩе ви разкажа как една декемврийска нощ през 2008 година промени живота ми. Бях прясно уволнена, или казано по-дипломатично съкратена заедно с 24 други колеги от една мултинационална корпорация. Това е един от най-критичните периоди от живота ми. Нищо общо с менструалната чашка ще кажете. Има общо, просто имайте търпение 🙂
Не спях, не се хранех и живеех като в сън ровейки по цял ден в обявите за работа в интернет. Навън беше мъгливо и студено и за първи път изпитах страх от бъдещето. Търсех всякакви решения за намиране на работа и чрез гугъл попаднах на блога на едно италианско момиче, което пишеше за своите терзания при намирането на работа, но че в крайна сметка е намерило. Дотук отново нищо общо 🙂
Момичето се радваше, че е намерило решение за честото притичване до тоалетната в офиса за смяна на превръзката. И описваше една джаджа, която ми беше толкова странна, че се залепих на монитора.
Осъмнах с този артикул на екрана и за няколко часа бях разбрала всичко, което можеше да се разбере и бях изгледала сума ти видео как се слага.
Mooncup
На другия ден вече я бях поръчала и откакто получих малката кутийка, си давам сметка, че нищо не е както преди. Не бих я сменила за нищо на света. Тя е винаги в чантата ми.

Аз съм вече на 40. Започнах с огромните превръзки от „лигнин“ по време на социализма, които едно продаваха на топ в аптеките за да си го режем сами, и за който трябваше да се редим на опашка, защото го нямаше често.  Спомням си една унизителна случка. В кварталната аптека бяха „пуснали“ лигнин и опашката беше факт. Нещо като когато пускаха банани по коледа. Даваха само по един пакет на жена и аз и моята приятелка Мая отидохме да си купим. След това се върнахме вкъщи, оставихме пакета лигнин, сменихме дрехите и прическите и отидохме да се наредим на опашка наново. В сегашния момент не знам дали да плача или да се смея, но това е самата истина.
След това времената се промениха и в магазините и аптеките имаше всичко. Изпробвах всички видове превръзки, от най-плътните до най-тънките. Често ми се случваше да ми „пари“ и да получавам обриви „там“, което дразнеше и сърбеше. Пробвах и тампоните като вариант, явно не беше моето решение.


Менструална чашкаМенструалната чашка
се оказа моето решение. Искате ли да научите повече за нея? А искате ли да промените живота си в положителна насока? Ето моите причини, за да живея различно своя цикъл.

Подобрих хигиената си: кръвта остава както вътре, така и изолирана без контакт с въздуха, не отделя миризма и не променя цвета си.
Нямам вече дерматити, причинени от материала на превръзките, кожата ми остава спокойна и чиста по време на цикъла.
Не гледам час по час часовника, за да притичам за смяна на превръзката или тампона.
Чашката е удобна. Е, няма да крия, че първите 10 пъти слагането и ваденето ми беше проблем, все пак говорим за много деликатна част на женското тяло. След това стана много лесно. Някак си се опознах още по-добре.
Купува се практически веднъж или два пъти в живота, трае около 10 години. И е винаги с теб, при всеки цикъл. Не шепна в ухото на колежката по бюро „имаш ли превръзка, че го закъсах“, не тичам посред нощ в аптеката, защото съм забравила да си купя спасителния пакет.
Менструалната чашка е екологична. Ще се учудиш сама, как, използвайки я, ще обикнеш околната среда и ще се грижиш за нея. Вероятно ще откриеш нелицеприятни неща за отпадъците, въпреки че преди ти се е струвало безболезнено и икономично решение.
Менструалната чашка е много икономична. С покупката на еднократни превръзки харчиш около 100 лв годишно, а вероятно и повече. Тези пари пак можеш да ги похарчиш за себе си, но по много по-приятен начин 🙂 Какво ще кажеш за масаж или маникюр?
Чашката се самоуправлява по време на цикъла. За нея няма значение дали е първият ти ден или си в края. Няма нужда да се ровиш по рафтовете в магазина или аптеката и да броиш капките на опаковката, за превръзки ултра, дневни, нощни, с крилца или без …
Bridget-Jones-Gaine
Нощите вече не са проблем, не се събуждаш като в сценарий на CSI от местопрестъплението с кръв по чаршафа. Пък и е безумно естетично прекрасната ти половинка да не те вижда да си лягаш опакована с гащи до гърдите а ла Бриджит Джоунс и дебела превръзка в чатала, о не!
– Не зная причината, но ви уверявам, че цикълът става по-безболезнен и по-кратък, кълна се! Говорила съм и с други жени, потвърждават ми същото.
Опознах още по-добре своето тяло на жена и признавам, че това ми донесе още повече увереност в самата себе си. Да бъдеш жена е просто прекрасно. Цикълът ми дава увереност в моята способност да дарявам живот, това ме кара да се чувствам се прекрасно и за мен е голяма крачка в разбирането на себе си, жената.
И това ви го пазя за накрая: когато цикълът вече не е пречка и не си отбелязвам в тефтерчето кога не мога да отида на море, да поплувам на воля в басейна или да ида на йога, а просто тръгвам!

Да бъдем жени е толкова магично!

www.ekomama.net

 

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер