Какво е Lyocell (Tencel)

 Категория: Суровини, материали


Tencel© е регистрираното търговско наименование на Lyocell. Произвежда се от австрийската фирма Lenzing AG.

Суровини:
Tencel© се произвежда от евкалиптови дървета от изцяло обновими ресурси. Евкалиптът е интересна суровина, тъй като расте бързо. Може да се отглежда за промишлени цели без генетични манипулации и без изкуствено поливане. Евкалиптът е вечнозелено дърво, чиято височина достига до 40 метра.
Производство:
Евкалиптовата дървесина се нарязва и надробява на малки парчета, като следва вид „варене“ в следствие на което се образува т.нар. пюре от дървесина. Това всъщност представлява суровината, от която се извлича влакното на Tencel© . По време на производствения процес целулозата се разтваря в органичен разтворител (аминоксид – който се използва и в козметиката), и посредством изтъкаване се „издърпва“ влакното на Tencel© .
Характеристики:
Благодарение на уникалната структура на нановлакното Tencel® има редица предимства:

  • – Материята е гладка като коприна
  • – Прохладна като лен
  • – Топла като вълна
  • – По-абсорбираща от памука с 50%

Взаимодействие с кожата:
Кожата е нашият най-разгърнат дишащ орган, тя ни предпазва, регулира телесната температура и поддържа нашия воден баланс. Tencel© поддържа тези функции и се държи като втора кожа.
Tencel© е чист и не дразни кожата, което е голямо предимство за чувстителната кожа.
Хигиена:
Когато става въпрос за хигиена и развитие на бактерии, Tencel© , благодарение на характеристиките си възпрепятства развитието на бактерии. Развитието на бактерии в синтетичните материи е 2000 пъти по-високо, отколкото в Tencel©.
Награди:
Процесът на производство на Tencel© е получил наградата на Европейския съюз за екология.

Последни статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер