С какво пере светът и други любопитни факти

 Категория: Домашна еко-лаборатория, За дома

Имаше навремето една телевизионна реклама, в която весел женски глас задаваше реторичен за самата реклама въпрос, а именно, „с какво пере Европа?“, а отговорът естествено беше името на рекламирания перилен препарат.
Името биваше изречено от поне няколко типични представителки на европейски нации със съответния акцент и ударение на думата. Като казвам представителки, имам предвид именно жени, защото не само тогава, но и сега, и го между другото го отбелязвам със съжаление, стереотипът на грижещия се за чистотата на дрехите и домашния текстил, както и боравещ с пералнята е жената вкъщи. Но това е друг въпрос.

Аз искам да ви разкажа с какво пере светът. Не само като препарат, някога препаратите не са били даденост. Идеята ми е да ви представя по-скоро къде и как пере светът 🙂 Защо пере светът е отново реторичен въпрос, както този от телевизионната реклама по Канал 1 от 90-те години. Обещавам да посветя следващи публикации на продължение по темата, за конкретни аспекти, факти и изводи от това неизбежно за всеки дом действие.

Признавам, някакси е по-лесно да се пише за красота и козметика. Не само заради буквално гарантираната популярност и доходност от написаното, но аз обичам предизвикателствата, пък и любовта към писането си остава любов, така че предизвиквам себе си да се впусна в темата, и предизвиквам и вас да прочетете.
Вдъхнових се от тези хубави пролетни дни, най-накрая слънцето се показа, замириса на пролет, а заедно с нея и по терасите на блока отсреща се появи щедро количество простряно пране, направо представителна извадка с какво пере кварталът, или дори София. Друг факт, който допълни и конкретизира идеята ми какво да напиша, беше лекцията на една прекрасна университетска преподавателка, на която присъствах и която касаеше физикохимията на перилния процес и действието на препаратите. Доцент Маринова е истинско вдъхновение.

Та, с какво пере светът? Сега ще ви разкажа в частност Европа, САЩ и Япония.
Знаехте ли, че дори пералните машини за тези пазари са напълно различни, да не говорим за всичко останало. Данните, които ви представям са много обобщени, но остават илюстративни за голямата разлика между идеята за изпиране, както и необходимите ресурси за това – а именно, пералня, електроенергия, вода и доколко в нея се съдържа котлен камък според зоната на населеното място, перилен препарат.


Как пере Европа?
Вид пералня: с предно отваряне.
Посока на въртене на барабана: вертикално.
Приблизително време на перилния цикъл: 20-60 минути.
Приблизително количество вода за едно изпиране: 8-15 литра.
Средна температура на пране: 40-60°C.
Твърдост на водата: средна до висока.
Количество препарат за едно изпиране: 5-10 г на литър вода.

Как пере САЩ?
Вид пералня: с отваряне отгоре.
Посока на въртене на барабана: вертикално или хоризонтално.
Приблизително време на перилния цикъл: 8-38 минути.

Приблизително количество вода за едно изпиране: 70-80 литра
Средна температура на пране: 10-40°C.
Твърдост на водата: ниска до средна.
Количествопрепарат за едно изпиране: 1-2 г на литър вода.

Как пере Япония?
Вид пералня:
 с отваряне отгоре.
Посока на въртене на барабана: хоризонтално.
Приблизително време на перилния цикъл: 5-15 минути.
Приблизителноколичество водаза едно изпиране: 30-60 литра.
Средна температура на пране: 5-25 °C.
Твърдост на водата: много мека.
Количество препарат за едно изпиране: 0.5 г на литър вода.

Какво най-общо ни казват тези данни освен, че от континент до континент има много голяма разлика в рутинната дейност, наречена пране?
Всъщност ни дават много информация. Без да се впускам за момента да я анализирам подробно, това, което се забелязва на пръв поглед е, че в Европа един среден перилен цикъл продължава най-дълго. Най-много вода за пране използват американските перални машини. На най-високи температури се пере в Европа. Също в Европа се използва най-много перилен препарат на литър вода, но да не забравяме, че най-варовитата вода е отново в Европа, и тези два факта са пряко свързани.
За всяка пералня, независимо в кое домакинство коя точка на света се намира, е важно да я поддържаме в добро здраве. Пералните също имат нужда да бъдат „изпирани“, тоест почиствани, за да им осигурим условия да ни служат качествено и дълго. Не забравяйте да направите необходимата сезонна, напълно безвредна и екологична профилактика на пералнята си против котлен камък и натрупвания от перилни препарати и омекотители по гумите на люка и вътрешната страна на барабана.

Напомням простата и евтина рецепта:
Вариант I: 1 л разтвор от 15% (150 г лимонена киселина на 1 л вода) изливате директно на дъното на барабана на празната пералня и я включвате на програма на 60°C.
Вариант II: 100 г лимонена киселина на прах изсипвате директно в чекмеджето за праха за пране на празната пералня и я включвате на програма на 60°C.
Използвам случая, да ви напомня за още идеи за използване на лимонената киселина у дома. 
Не забравяйте да хигиенизирате прането, а заедно с него и пералнята, което е различно от почистването на натрупвания и котлен камък. Тя отново ще ви се отблагодари, като ви служи дълго и вярно.

До нови срещи!

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер