Кремът прониква в кожата ни. А докъде точно достига?

 Категория: Знаеш ли с какво се мажеш

Проникване в кожатаНашата кожа е сложна система, която ни предпазва от външни фактори като бактерии, UV лъчи и т.н. и регулира телесната температура и загубата на вода. Тя е орган, който е в състояние да реагира и абсорбира субстанциите, с които влиза в контакт. В интерес на нашето здраве е важно кожата ни да „пропуска“ избирателно, или ако трябва да сме точни, всъщност най-добре е да играе ролята на бариера. Кожата ни не абсорбира всичко, което нанесем върху нея.
Ще се учудите, че това, което трябва да бъде спряно от кожата ни не е някое от силно отровните вещества, а водата. Точно благодарение на кожната бариера нашето тяло не се пълни безгранично с вода, докато сме например на басейн,  и в същото време ходим на открито спокойно, без опасност кожата ни да изсъхне като лист хартия от вятъра и слънцето. При положение, че ние самите сме съставени от 70% вода, няма да е приятна гледка.

Преди години се е смятало, както от гледна точка на фармацевтиката, така и на козметологията, че в кожата не прониква нищо. Всъщност истината е някъде по средата. Могат да проникнат, макар и в минимално количество, някои химични съединения.

Крем за ръцеВажно е да правим разлика между абсорбиране и проникване в кожата.
Проникването в кожата представлява количеството химикал, който се намира между най-горния слой на кожата, роговия слой (stratum corneum) и най-долния слой (stratum basale). По време на проникването тялото ни все още не е абсорбирало дадения химикал и това не влияе по никакъв начин на организма.
Абсорбирането се случва, когато дадената съставка преминава през кожната бариера и достига до кръвния поток. В този момент може да се каже, че организмът ни може да е изложен на риск в зависимост от това каква съставка се е абсорбирала.
Важно е да знаем какъв е химикалът, който е нанесен върху кожата и мястото върху тялото, където е нанесен, на някои места нашата кожа е много тънка и абсорбирането се случва по-лесно, също така е важно и самото състояние на кожата.
Принципът на действие на медицинските лепенки, хормонални и други, е точно чрез абсорбирането в кожата и достигане на кръвния поток. Много е важно да уточня, че техният ефект, който е дефиниран от фармацевтиката, не влиза в областта на козметиката. Козметичните продукти не достигат до кръвообращението с малки изключения. Ще ви изненадам ли, ако ви кажа, че етеричните масла се абсорбират напълно от кожата, тоест достигат до кръвния поток? Това определено означава, че те не са безобидни и не трябва да се използват безразборно и в големи количества. Друга съставка, която се абсорбира, това е кофеинът, ако си нанесете обилно крем със съдържание на 10-15% кофеин, вероятността да не можете да заспите е голяма.
Това, което определя възможността на проникване в кожата на химикала е размерът на молекулата му и разтворимостта му в масло.

В такъв случай как и колко може да проникне една козметична съставка?
Ако тази съставка се намира в минимални количества в козметичния продукт, то още по-минимално количество може да проникне в кожата. И тъй като концентрацията на активни вещества в масовите кремове най-често е под 1%, то можем спокойно да си отговорим на въпроса защо истинската ефикасност не отговаря на рекламираната от производителя.

Добре е да разнищим факта, че различната степен на проникване на козметичните съставки от години се използва от козметичните компании. Има обаче козметични съставки, които избирателно не трябва да проникват в кожата, например слънцезащитните филтри. Също така всичко, което не е активна съставка е желателно да не прониква – емулгатори, консерванти, парфюм и т.н. Има и съставки, които е желателно да проникнат, но не в голяма дълбочина, това са антицелулитните съставки, хидратиращи съставки, витамини, серамиди и т.н. Антиоксидантите също няма да изпълнят своята роля,  ако стоят на повърхността на роговия слой и не проникват по-надолу. Всяка съставка, което има молекулно тегло по-голямо от 500 далтона и е хидрофилна, тоест неразтворима в масло не прониква. Затова се разработват формули, чрез които е възможно иначе невъзможното проникване на „добри“ козметични съставки, като например витамин С, ретинол и т.н.
Как се случва това? По два начина.
Първият начин, по-евтин, но определено не натурален е използването на дадени разтворители като пропилен гликола, които проникват между клетките и отслабват бариерната функция на кожата, като по този начин обаче правят възможно проникването на полезни козметични съставки в дълбочина.
Другият начин е да се затвори активната съставка в миниатюрни сфери с натурален лецитин, става въпрос за тъй наречените липозоми и нанозоми, които по този начин проникват прекрасно първо заради миниатюрния си размер и второ заради забележителния афинитет на фосфолипидите към клетъчните мембрани. Тази система е по-скъпа, но така проникват само активните съставки, а не целият продукт.

Тоест като извод мога да кажа, че ако имате възможност да си закупувате кремове с липозоми и нанозоми, бъдете сигурни, че те ще са по-ефикасни от „конвенционалните“ кремове.

Това беше всичко засега.

www.ekomama.net

Още:
Кремът ми попива бързо – какво означава това?
Грижа за кожата в три биофази

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер