Кремът ми попива бързо. Какво означава това?

 Категория: Знаеш ли с какво се мажеш

Крем за лицеРеших да напиша повече по този аргумент, защото добих представа, че факторът бързо/бавно попиване на козметичния продукт в кожата може да се интерпретира по грешен начин от потребителите на козметика. Някои козметични фирми използват този аспект (както и много други аспекти, разбира се), за да си направят реклама, че техните продукти са по-добри от други, защото попиват много бързо.
По този начин обаче въвеждат потребителя в една заблуда, която искам да изясня.

Всеки потребител може да потвърди, че първоначалния подтик за закупуване на козметичен продукт е свързан с марката и външния вид – красивата опаковка и т.н. Повторното закупуване на същия продукт е свързана с други фактори – най-вече ароматът, цветът, хомогенността и консистенцията – приятното усещане от докосването и нанасянето на продукта. Важен фактор за повторната покупка на продукта е също така бързото попиване в кожата. Надали на някоя дама й харесва кремът й да оставя мазен слой върху кожата, който не е нито приятен, нито естетичен. Жалко, че повечето натурални масла са точно такива, всъщност съм убедена, че е по-трудно да се изработи крем с натурални масла, който да попива бързо, отколкото крем със синтетични съставки.

В днешно време някои производители си правят реклама от факта, че продуктите им се абсорбират бързо.
Пробваме дадени продукти, най-вече емулсионни кремове, и те, нанесени върху кожата, изчезват след лек масаж. Така ние си мислим, че кремът е попил и не оставя мазна следа, но ни дава своите полезни вещества, което е логично, на това ни учат маркетинговите отдели на козметичните компании. Ние считаме този крем за добър и качествен. Това не винаги е така.
Ще ви изненадам, като ви кажа, че след нанасяне на крема, в кожата не прониква/попива почти нищо. Това, което виждаме е най-вече изпаряване на водата, съдържаща се в крема, който нанесен в тънък слой върху кожата се изпарява. Това изпаряване, освен, че ни дава усещане за свежест, всъщност разпада емулсията, като прави прозрачен нанесения продукт.

За да направят кремовете бързо попиващи, козметичните компании процедират така:
– намаляват съдържанието на натурални масла, които са една от основните и ценни съставки във всеки крем и влагат емолиенти като ланолин, минерални масла, вазелин и др., които запълват пространствата между клетките в кожата, като заместват маслата (липидите) и по този начин правят кожата по-гладка. Добре, но по този начин качествата на крема се влошават, той не дава практически нищо на кожата.
– добавят алкохоли, като например етанол, който се изпарява дори по-бързо от водата.

Във повечето от тези случаи, в които виждаме кремът да попива светкавично, всъщност той се изпарява. Има и добре формулирани кремове, които попиват сравнително бързо, но имат достатъчно съдържание на ценни масла, това зависи доколко е способен формулатора на козметичния продукт.

Надявам се да съм ви била полезна и до нови срещи.

 www.ekomama.net

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер