Крем или масло, масло или крем?

 Категория: Знаеш ли с какво се мажеш

Крем за тяло„Защо съществуват емулсиите (кремовете), а не се мажем просто с масло?“
Този въпрос ми беше зададен по време на курсовете по ръчно изработена натурална козметика, които периодично провеждам. Въпросът не е логично необоснован, и всъщност ми отне доста време, за да отговоря аргументирано.

Да се мажем с масла, за да подобрим състоянието на кожата си е познато от векове. Маслото омекотява и хидратира кожата и е отлично средство за поддръжката й. Стремежът към нещо по-различно от чисти масла върху кожата обаче също не е от вчера. Първата емулсия от пчелен восък, розова вода и зехтин е била създадена от гръцкия лекар Гален през II в. от н.е. Масла трябва да има, в подкрепа на това съм обяснила механизма на проникване в кожата на кремовете, тоест виждаме, че това, което не прониква, е водата, което обуславя важна роля на маслото в кожата.
Че трябва да се мажем с нещо е ясно и доста мислих по въпроса какво е по-добро да си нанасяме върху кожата си, крем или масло. Направих лично заключение, че това трябва да бъде крем.
Защо крем (емулсия), а не масло – ето моите аргументи:

– Дори ако нанасяме само масла е добре да го правим на навлажнена кожа за по-добър омекотяващ ефект и по-приятно разнасяне върху кожата си.
– Да нанасяме върху кожата си дългосрочно само масла може да изсуши кожата, ако се използват определени масла.
– Въпрос на естетика. Кремът е елегантен и приятен за използване. Водното съдържание подобрява усещането при допир с кожата и има по-охлаждащ ефект от този на маслото (олиото).
– Кремът е единствен вариант за хидратиране на много мазна кожа, където маслата не са подходящи.
– Емулсиите имат различни форми за всеки случай и вкус: крем, лосион, мляко, унгвент.
– Емулсиите имат спектър от свойства: кремът може да варира от лек до тежък, от лесно абсорбиращ се до образуващ филм върху кожата.
– Влагане на активни съставки: Кремовете позволяват влагането на активни съставки в крема които не са разтворими в масла, като например хиалуронова киселина, различни екстракти, алое и т.н. Позволяват и комбинирането на водноразтворими и мастноразтворими съставки, което не е възможно в маслата. Така вложените съставки посредством емулсионната форма достигат лесно до нужното ниво в кожата, за да „работят“ там.
– Съвместимост. Кремът, посредством различните фази на емулсията, позволява включването в крема на съставки, които обикновено не са съвместими една с друга.
– Икономия – това касае всъщност само производителите: съдържанието на вода намалява разхода за суровини.

www.ekomama.net

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер