Коледно креативно рециклиране

 Категория: Домашна еко-лаборатория, Суровини, материали

background-christmas-wallpaper-wallpapers-ts-papel-271-2210Освен готвене, приятели, срещи, смях и подаръци признавам, че имах изключително плодотворни празници. Свърших камара неща по сайта, блога и форума и направих много експерименти, които ми се въртяха в главата, създадох и одобрих нови рецепти за красота, които ще ви пускам постепенно. Това са измиващия гел за тяло с желето фантазе и брашно от нахут, почистващото мляко от серията кокосови пак с брашно от нахут,  маската за лице и „шампоана“ от расул и разни други хубавини.
Какво обаче исках да ви кажа 🙂
В суетата и приготовленията по празниците успях да вмъкна и контекст на коледно креативно рециклиране 🙂 В резултат произведох няколко чудесни продукта изцяло от суровини, предназначени да отидат на боклука, а и изхвърлих наистина малко отпадъци, като не допринесох, за мое щастие, за класическата консуматорска Коледа.

Какво „произведох“:

Сухи кори от мандаринаПрах от мандаринови кори (от натурални нетретирани мандарини обаче!!!! имах късмета да ми донесат цяла каса). Така се вманиачих да събирам корите, че само да видех някой от семейството или приятелите да яде мандарина, направо му издърпвах корите от ръцете. Прахът от мандаринови кори, но също и от портокалови, от лимон, са невероятен козметичен компонент и се използват предимно за тонизиращи маски за лице. Ако имате откъде да се сдобиете с нетретирани цитрусови плодове, мандарини, лимони и портокали, непременно използвайте корите им с козметична или хранителна цел. Също така са и страхотна подправка за различни ястия, за торти, кексове или в солени деликатеси.

От черупките от орехите, които отидоха за една баница с „домашна нутела“ направих настойка от орехови черупки за коса. По-нататък ще обясня къде и как да я използваме.

Готов продуктИмахме изостанали портокали, обаче третирани, които нещо не се харесаха, бяха кисели и се изконсумираха изцедени на сок. Използвах половинките, предназначени за изхвърляне и съвсем в духа на домашното ми веро този път „произведох“ цитрусов избелващ крем за баня и WC. От 3 килограма портокали сега ще имам почистващ гел за до края на 2013 година 🙂

Ако искате да пробвате да си направите същите продукти, те са линкувани към рецептите.

www.ekomama.net

 

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер