Картам (шафранка) и сафлоровото масло

 Категория: Знаеш ли с какво се мажеш

ШафранкаКартамът, или също наричан шафранка е  тревисто едногодишно растение, подобно на магарешкия трън. Растенията са от 30 до 150 см високи и имат яркожълти, оранжеви или червени цветове, които цъфтят през юли. Отглежда се от хиляди години в Азия и Африка.

В миналото шафранката е отглеждана заради цветовете си, използвани за оцветяване и овкусяване на храни и за производство на червени и жълти багрила, както и в лекарства. През последните десетилетия растението се отглежда главно заради маслото, което се получава от семената му.

Маслото, извлечено от семената на шафранката е изключително богато е на ненаситени Омега-6 и Омега-3 мастни киселини, изграждащи витамин F, който играе съществена роля в лечението и профилактиката на ревматични заболявания, косопад, множество кожни болести и др. Съдържа още витамин Е и витамин К.
То притежава висока влагозадържаща и влагорегулираща способност, нанесено върху кожата и затова и широко се използва в козметиката, тъй като има хидратиращ ефект и подобрява еластичността на кожата.

Неговите качества го правят подходящо употреба при сухота на кожата или скалпа, белене, дразнене. Поради тези свойства е удачно и за борба с бръчките. Използва се в много козметични кремове, масажни масла и почистващи лосиони, тъй като не е твърде мазно и не запушва порите.
Сафлоровото масло се съдържа в био козметичната линия за коса със сапоте на Провенцали, която съдържа био шампоан, био балсам, био маска за коса и био ампули против косопад.
Серия за коса за интензивна грижа със сапоте

Серията „сухи“ масла на Провенцали са базирани основно на тази съставка. Те са много интересен продукт, тъй като освен високото съдържание на сафлорово масло и плодова пулпа, са формулирани така, че да съчетават полезния ефект на олиото, а да се абсорбират бързо като гел, съчетавайки „полезното“ с приятното.
Със сухите олиа от новата линия на Провенцали подхранвате и регенерирате кожата си в дълбочина, без да я оставяте мазна и лъщяща. Тези олиа са 100% натурални и са разработени в 4 ароманти варианта – френско грозде, грозде и къпина, праскова и кокос.

Ето къде се крие тайната на хидратиращата сила на сухото олио:
Олиото от картам (сафлорово масло), богато на Омега 6, чиято концентрация може да достигне 75%, има силен хидратиращ ефект върху кожата без да я омазнява. Към чистото сафлорово масло производителят е добавил екстракти от плод ябълка, грозде и кайсия, както и чист витамин Е, за да създаде един наистина иновативен козметичен продукт.

Сухо олио грозде и къпина

www.ekomama.net

 

 

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер