Изсветляване на косата с витамин С?

 Категория: Коси на фея, Кухня за красота

Да уточня, неслучайно има въпросителна в заглавието. Наскоро гледах в youtube видео, в което една чуждоземска мацка обясняваше как се изсветляват боядисани коси със смес от шампоан и счукани таблетки витамин С.
Да доуточня отново, че се отнасяше за боядисана коса.
Аз нямах на разположение кичур боядисана коса, но имах мои два кичура къносана коса, като основата й беше боядисана.
Ето какво направих:

Кичур 1

Направих гъста кашичка с желето-фантазе и чиста аскорбинова киселина на прах, не ми се наложи да счуквам таблетки. Потопих сухия кичур и оставих да престои така 3 часа.
Резултат преди и след:

Кичур 2

Направих гъста кашичка с шампоана за всички видове коса и чиста аскорбинова киселина на прах, не ми се наложи да счуквам таблетки. Потопих сухия кичур и оставих да престои така 3 часа.
Резултати пред и след:

Извод:
Ами всъщност изводът не може да бъде еднозначен. Изсветляване с по един тон се получи и при двата кичура, тоест методът работи, макар, че не прави чудеса. Съжалявам, че не се вижда добре на снимките, но наяве се вижда много добре. Честно казано, очаквах нещо повече. Едната възможна пречка е вероятно, че кичурите коса за опити са къносани, а не боядисани и това усложнява изсветляването.
Друго – допускам, че с конвенционален шампоан, съдържащ tetrasodium EDTA може да има по-видим ефект за отмиване на цвета при боядисани коси, както вече обясних в статията си за косите и котления камък.
Смисълът е, че за да гарантират винаги ефект “пяна” и “измито” производителите обикновено влагат в конвенционалните шампоани съставката tetrasodium EDTA, която понижава твърдостта на водата, като увлича металните йони и ги “извежда” в канала посредством водата. Химическите бои за коса съдържат метални соли и EDTA извежда цвета навън от косъма. Начинът на действие на tetrasodium EDTA ме кара да мисля, че при престой 3 часа върху косата няма начин да не свали част от цвета, дори ако е само шампоан, без витамин С.
Ами това е, оказа се, че истината не винаги е само черна или само бяла, може да има и средни положения.
Радвам се, ако съм ви била полезна.

До скоро!

www.ekomama.net екологични продукти за малки и големи

 

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер