Истини и неистини за еко и био козметиката

 Категория: Знаеш ли с какво се мажеш


Все по-често по разните списания и интернет издания излизат статии за натурална, еко и биокозметика. Това е очевиден знак, че пазарът на тези продукти се разраства, достатъчно е само да видим колко магазини и онлайн магазини порастнаха като гъбки в последните месеци и години. Тези статии говорят надълго и нашироко за еко и био, но ми прави впечатление, че често обаче „вмъкват“ и продукти, които нямат нищо общо,  но за това в друга тема.

Аз събрах в 9 основни точки и разбулих някои твърдения, които напоследък се ширят в пространството за еко и биокозметиката. Имайте предвид, че се касае за личното ми мнение. По някои от точките не може да се каже твърдо „да“ или „не“, за което също съм се аргументирала.

1. Био козметиката не съдържа консерванти.
Невярно. Фактът, че един продукт не съдържа петролни деривати и т.н., не значи, че не съдържа консерванти. Напротив, съдържат консерванти, но те са подбрани така, че да са по-съвместими с кожата. Продуктите, които наистина не съдържат консерванти или са без всякакво наличие на вода в съдържанието, което предполага и липса на пролиферация на бактерии, или съдържат алкохол, който също е консервант.

2. Био козметиката е по-малотрайна от традиционната
.
Зависи. От вида продукт, от количеството използван консервант, от вида опаковка. Ако е кутийка с крем, където бъркаме директно с пръст и така или иначе вкарваме бактерии. Друго е положението, ако е флакон с помпичка, така замърсяването на продукта е по-малко, логично е той да трае повече. Личното ми впечатление за срока на годност, тоест периодът на годност след отваряне според европейския стандарт, който присъства като картинка с цифра в средата, напр. 12, тоест 12 месеца, при биокозметиката ми се струва по принцип по-кратък. Ако не е така, поправете ме, но просто от години не купувам традиционна козметика и не съм се заглеждала специално за това по етикетите.

3.  Био козметиката има по-слаб ефект в сравнение с традиционалната козметика.
Невярно. Голяма част от биокозметиката, говорим, разбира се, за добре формулираните продукти, имат наистина впечатляващ ефект и са по-съвместими с кожата и косата в сравнение с традиционната козметика.

4. Не е разрешено био козметиката да се тества върху животни.
Вярно. Според европейското законодателство нито традиционната, нито биокозметиката могат да се тестват върху животни. Но ако крайният продукт със сигурност не е тестван върху животни, не е казано, че съставките поотделно не са тествани. Някои производители пишат на етикетите на продуктите си: Ние сме против тестването върху животни. Обикновено казват истината.

5. Био козметиката е по-малко агресивна към кожата.
Невярно. Всичко зависи от формулата на продукта. Може да бъде еко или био продукт и в същото време много агресивен. Тоест винаги трябва да внимаваме какво е изписано след магическата дума INCI, което пак ме връща към основната ми философия – че ние самите трябва да разбираме и знаем с какво се мажем. Който иска да се научи, в блога ми информация има достатъчно 🙂 .

6. Био козметиката причинява по-малко алергични реакции.
Невярно. Растителните екстракти могат да са силни алергени, понякога дори по-силни от синтетичните деривати. Всичко е много индивидуално, хубаво е продуктът да се тества предварително, за да се избегнат неприятни изненади със страхотен и скъп био крем например. Всички сме доволни, когато кремът ни съдържа дълъг списък от растителни екстракти, но личното ми мнение е, че понякога е добре кремът да има малко съставки, но да е добре формулиран, и най-важното – нашата собствена кожа да го е „одобрила“.

7. Био козметиката е по-малко контролирана.
Невярно. Биокозметиката, която няма сертификат, е преминала поне през ниския, повтарям ниския контрол, пред който минава и цялата традиционна козметика. Ако има сертификат, разбира се, нещата са отлични. Но не всеки производител, особено малък и небогат, може да си позволи цената на цялата процедура по сертифициране. Не искам да се впускам за момента в тази безкрайна тема.

8. Био козметиката струва повече от традиционната.
Зависи. Има традиционни кремове на лъскави марки, които са в пъти по-скъпи от биокремовете. Има и обратни случаи, разбира се, но все пак съотношението качество-цена при биокозметиката е на много по-добро ниво. В традиционен продукт и биопродукт на една и съща цена, разбира се, за предпочитане е биологичния, тъй като всъщност се оказва по-евтин. В него производителят е вложил много повече и скъпи съставки, отколкото производителят на традиционния продукт.

9. Етикетът „натурален“ върху даден продукт не винаги ознава, че е истина.
Вярно. Ако в един козметичен продукт има само 1% растителен екстракт, производителят може спокойно да напише на етикета думата „натурален“ или „растителен“ продукт. Ето линк към подробности по проблема, по който вече към писала.

Дано да съм ви била полезна, до нови срещи!

www.ekomama.net екологични продукти за малки и големи

 

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер