Традиционен, био или минерален фон дьо тен?

 Категория: Знаеш ли с какво се мажеш

Фон дьо тенът е последната ми страст, което надявам се да може да се види и от статията, която подготвих.
Каква е разликата между био и традиционния фон дьо тен? Защо да предпочетем единия пред другия?

Традиционен фон дьо тен
Традиционните фон-дьо-тени имат една основна обща съставка, която ги характеризира: пълни са със силикони. Няма значение на какви видове се делят: матиращ, ултра матиращ, на водна основа, на маслена основа, крем-пудра, стик, прозрачен (тониращ кремов), с блясък, саморегулиращ се.
Силиконите, за който не го знае, са синтетични молекули, не са биоразградими, на които функцията е само „естетична“, тоест не подхранват и не хидратират кожата. Използват се в кремове, лосиони, шампоани, стилизиращи продукти за коса, и, разбира се, във фон дьо тена и гримовете.

Влагането им във фон дьо тена се прави със следната цел: те подобряват външния вид на продукта, правят го гладък и хомогенен, продуктът трае дълго време и се разнася много лесно по кожата, като оставят тънък покривен филм, без продуктът да лепне или да стои на петна. Тоест основният принцип за разнасяне на оцветяващия пигмент в традиционните продукти са силиконите. Други съставки, които можем да намерим в традиционния фон дьо тен и няма да намерим в био фон дьо тена са: акрилати, всякакви видове консерванти, найлон.

Био фон дьо тен
Био фон дьо тенът не съдържа нито една от описаните по-горе съставки, като на тяхно място са вложени, като фиксатори на пигментите и основен принцип на разнасянето им, натурални олиа и восъци от растителен произход. Например:
* олиа/растителни восъци: жожоба, сладки бадеми, соя, карите, какаово масло и т.н.
* олиа от растителни деривати: octyldodecanol, tricaprylin, squalane, и т.н.
Често се използва и глицеринът, за да направи продукта „по-хлъзгав“.
Според вида сертификат или качеството на продукта, в него ще намерите някои или повечето съставки от био земеделие.

Минерален фон дьо тен
Минералният грим, толкова модерен напоследък, е съставен от цинков окис, титаниев диоксид и оцветяващи пигменти, ако става въпрос за истински минерален грим. В противен случай можете да намерите и консерванти и силикони.
По принцип минералният грим не може да бъде определен като био в истинския смисъл на думата, тъй като сертификатите не покриват минералите. Ето защо няма да намерите нито една марка минерален грим с етикета „био“ или ако намерите, със сигурност става въпрос за измама.

Характеристики: За и против

* Традиционен фон дьо тен със силикони
Най-общо казано са продукти, които трябва да избягваме.  Освен, че замърсяват, силиконите създават нежни текстури, които се размазват лесно и са трайни, но имат и един много неприятен ефект: разширяват порите. Да, разбрахте ме добре. Систематичното използване на продукти на основата на силикони върху лицето ще допринесе значително за разширяване на порите във времето. Дори не говоря за създаването на предпоставки за комедони (черни точки) в случая, те могат да се премахнат, но порите, веднъж разширени, не се свиват. Независимо какво ви обещава най-новия продукт на едикоя си фирма.

Друг ефект, който се получава от традиционния фон дьо тен е „беленето“. Дълготрайните силикони взаимодействат със себума на някои видове кожа, причинявайки „люспене“, особено в Т-зоната и страните на носа. Появявят се голям брой малки белещи се кожички, които имат отвратителен естетичен ефект.
Факт е, обаче, че като покритие и трайност традиционният фон дьо тен е по-добър, тоест ако не можем изцяло да го избегнем, то поне можем да го използваме само за специални случаи, а не всеки ден.

* Еко и био фон дьо тен
Еко и био фон дьо тенът в миналото бяха много мазни и бяха подходящи само за много суха кожа. В днешно време обаче еволюират и текстурата им става все по-нежна и приятна. Според марката има различни формули, които са подходящи за всеки тип кожа, от суха до мазна.
За да ги използвате оптимално, ето няколко съвета:
* Не го нанасяйте с гъбичка, по-добре с четка или с пръсти
* Нанасяйте по малко и разнасяйте добре, при нужда добавете отново на същия участък.
* След фон дьо тена нанесете био пудра, с кръгла четка за пудра. По този начин крайният резултат ще е по-изискан и практически няма да може да се направи разлика от силиконовия фон дьо тен.
* винаги проверявайте състава: ако на първите места има чисто растително олио, този продукт ще е по-подходящ за суха кожа. Ако има олио от растителен дериват или друга „лека“ съставка, това означава, че продуктът е по-подходящ за мазна и смесена кожа.

* Минерален фон дьо тен
Истинският минерален фон дьо тен не трябва да съдържа друго освен цинков окис, титаниев диоксид и оцветяващи пигменти. Не трябва съдържа нито консерванти, нито силикони. Продава се обаче „минерален“ фон дьо тен, който е с претенции на минерален, но е „обогатен“ със силикони и консерванти. Тук е мястото отново да повторя да се чете състава, преди да се закупи желания продукт.
Минералният фон дьо тен също има предимства: има богата цветова гама, нанася се много лесно (с четка кабуки), лек е върху кожата и се понася добре и от алергични дами.
Недостатъци: тъй като е в прахообразна форма, има тенденция да изсушава кожата. Което пък означава, че е много подходящ за мазна кожа и по-малко подходящ за сухи кожи. Подчертава мимическите бръчки, така че е по-добре при изявено присъствие на такива да се избягва и да се предпочита друга формула.
Съветвам дамите със суха кожа, които не желаят да сменят минералния си фон дьо тен с друг, да нанесат под него по-мазен крем отколкото използват обикновено, за да компенсират изсушаващия му ефект.

Няколко думи за слънцепредпазния фактор на фон дьо тена 
Много дами мислят, че нанасяйки фон дьо тен, той ги предпазва и от UVA и UVB лъчите.
В действителност индексът на предпазване от лъчите се калкулира върху процент от фон дьо тена, нанесен на квадратен сантиметър кожа, като за да постигнем някакво ефективно покритие срещу слънчевите лъчи, трябва да нанесем много много повече, отколкото нормално нанасяме върху кожата си. Ако наистина искаме да се предпазим от слънчевите лъчи, е по-добре да изберем крем с „фактор“, най-добре, разбира се, е да е био. Фон дьо тенът не го замества.

От мен довиждане и приятно разкрасяване 🙂

www.ekomama.net екологични продукти за малки и големи

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер