Естествена коприна

 Категория: Суровини, материали

Ekomama - Natural Silk

Описание: Според стандарта за етикетиране на текстила, само влакна, произведени от копринените буби, могат да се нарекат коприна.
История: Преди 5000 години, китайците са започнали да произвеждат коприна и са успели да запазят тайната на производството й в продължение на повече от 3000 години.
Около 300 г. пр.н.е. арабите, персийците и индийците са открили коприната. В 552 г. от н.е. коприната е достигнала Византия. От 1510г. отглеждането на копринени буби и производството на сурова и обработена естествена коприна се в Европа се е концентрирало в Комо и Лион.
Характеристики: Коприната може да абсорбира течност до 30% от собственото си тегло без да протича. С плътността си от 1.25g на куб. сантиметър, коприната принадлежи към най-леките тъкани и може да се разтяга до 24%. С 12-15 микрона дебелина, това е най-фината естествена тъкан, като в същото време е много мека и устойчива на дърпане.
Ефект от приложението й: Суровата коприна има доказано антимикробно действие, което се дължи на произхода й от копринената буба, която чрез влакната предпазва какавидата по време на развитието й. Противовъзпалителните свойства на суровата коприна намират приложение и върху човешката кожа, като успокояват раздразнените участъци. Също така допирът с коприната е много приятен.
Пране и поддръжка: Суровата коприна трябва да се третира по различен начин в сравнение с оганичния памук. Този вид влакно има животински произход, който има структура близка до тази на човешката коса. Това го прави чувствително към висока температура и грубо боравене с материала. Коприната е много чувствителна на слънчева светлина и също така може да се увреди, ако се изпере на прекалено висока температура. Суровата коприна се замърсява лесно, но с правилно изпиране копринените влакна бързо се освобождават от замърсяването. По принцип с тъканите от сурова коприна трябва да се борави внимателно. . По тази причина производителят препоръчва пране на ръка на температура до 25°С.
Пране на ръка с мек неалкален препарат. Не избелвайте Гладете на около 150°C Не подлагайте на химическо чистене Не сушете в сушилня
Последни статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер