Екопрепарати -направи си сам- за дома

 Категория: За дома

Тук предлагаме някои интересни идеи, без разбира се, да ангажираме някого в използването им, как да поддържаме дома си чист в буквалния смисъл на думата. Чист не само от микроби, но и от ненужни и концентрирани химични вещества, които ние всъщност сме свикнали да използваме за почистване, като обаче не оценяваме факта, че контактът с тях може да бъде вреден за здравето. Не на последно място идва и спестяването на доста средства за закупуването на препарати, някои от които можем просто да приготвим, и то напълно безвредни, в домашни условия. Повечето от тях изпробвахме лично. Защо не все пак –  с респект към природата и нейните ресурси, а защо не и към собствения семеен бюджет?

Как да си направим сами почистващи екопрепарати?

Универсален почистващ спрей, подходящ и за прозорци
За 500 ml са необходими:
1 стар пластмасов флакон от почистващ спрей
100 ml спирт
400 ml дестилирана или преварена вода, ако водата от кранчето е варовита
8-10 капки препарат за съдове (т.нар.“веро”)
1-2 капки ароматно (етерично) масло по избор (може и без, но с аромат спреят е просто чудесен)
Смесете всичко това във флакона.
Пробвайте и няма да съжалявате! Този спрей може да се съхранява до 1 месец.

Препарат за отпушване на канали
Между най-опасните продукти, които се използват за почистване на дома са продуктите за отпушване на канали на тоалетни и мивки. Тези продукти се състоят най-вече от сода каустик (натриев хидроксид) или сярна киселина, които са изключително токсични и опасни за кожата и очите, като също така могат да отделят опасни газове.
Една рецепта за ефикасно отпушване на канали можете да приготвите и вкъщи като първо не е токсична и второ, е по-икономична. Смесете 150 г. готварска кол със 150 г. сода бикарбонат. Изсипете в канала и веднага след това залейте внимателно и без да бързате с една тенджера вряла вода.
Внимание: Не изливайте водата бързо и наведнъж!
Ако използвате този метод по веднъж в месеца, ще имате винаги отпушени канали.

Ароматизатори за дома
Други продукти, които всъщност замърсяват въздуха и могат да предизвикат алергии и дихателни проблеми са синтетичните ароматизатори. Не само газовете от дезодорантите, но и сухите ароматизатори или свещите могат да предизвикат проблеми.
Ако обичате аромата на кафе, можете да го използвате като ароматизатор за малки помещения (в шкафове, скринове, шкафчета за обувки). Поставете в плитък съд утайка от кафе и по желание няколко парченца карамфил. Сменяйте при нужда.
Отново кафе, за премахване на миризмата на чесън, лук и други: смесете оцет с утайка от кафе в паничка или друг съд, като се образува гъста каша. Изсъхва сама. Сменяйте при нужда.
Също така содата бикарбонат, сложена в паничка в малки помещения ефикасно поглъща миризмите. Може също да се използва, като се размеси в пясъка или бентонита на домашното животинче, със същия ефект.

Почистваща абразивна каша “направи си сам”
Смесете сода бикарбонат с препарат за миене на съдове докато се образува каша. (консистенцията прилича на тази на CIF). Почиства добре мивката или доста замърсен санитарен фаянс. Премахва бързо напластяването и на загорелите тенджери.

Почистваща абразивна каша „направи си сам“ – 2
Смесете сода бикарбонат с малко количество вода до образуването на каша. Търкайте повърхността за почистване с помощта на домакинска гъба. Изплакнете с вода. Тази каша е по-подходяща за метални повърхности и за почистване на наслагвания от котлен камък.

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер