Еко лак за коса = еко измама?

 Категория: Еко-факти, еко измами

Днес искам да ви разкажа за една широко разпространена напоследък заблуда.
Става въпрос за така наречените „еко лакове за коса“.
Върху лаковете за коса, които намираме в магазините, при фризьора и в интернет, все по-често намираме надписа „еко“. Но какво по-точно означава това?
Терминът „еко“ за лаковете е въведен след откритието, че пропелантите, които се съдържат в спрейовете, тоест чрез които течността „пръска“ и се изпарява, са една от причините за парниковия ефект в атмосферата. По тази причина е забранен газът фреон в хладилниците например, като хладилниците от ново поколение се произвеждат без него. Същото нещо се случва и със спрейовете – става въпрос за газовете, които допринасят за „озоновата дупка“.
Производителите наричат „еко“ лаковете за коса без съдържанието на тези вредни газове, а и на всички ни е ясно, че думичката „еко“ сама по себе си продава и по този начин даден продукт бива предпочетен пред друг. Но това не означава, че тези лакове не замърсяват, или че са безвредни за нашата коса и кожа. Те са екологични само в това, че не вредят на озоновата дупка, във всичко останало не се различават от другите лакове и спрейове. Това, което ни остава, е както винаги да четем внимателно INCI (състава), за да преценим дали съдържат вредни за нас съставки.
Това е за днес, приятен уикенд от мен 🙂

www.ekomama.net екологични продукти за малки и големи

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер