Оптимална грижа за дънковите облекла

 Категория: Домашна еко-лаборатория, Еко-факти, еко измами, Суровини, материали

Учим се да пишем, да четем, да шофираме, да изпълняваме професионални задължения … мога да продължавам още.
Да, това са все важни неща, които инвестират в качеството ни на живот и социалното ни представяне. Междувременно приемаме за даденост други, според мен също толкова важни неща, а на тях никой не ни учи, нито пък съществуват училища или курсове.
Едно от нещата, които се подразбира, че трябва да знаем, а в същото време няма критерии или обучение, е например как да …. перем дрехите си и домашния си текстил и да го правим оптимално и добре. Банално, но факт. Всички имаме дрехи, обличат ни от новородени и продължаваме да се обличаме през целия си живот. Всички имаме завеси, покривки, чаршафи, калъфки. Да, всички имаме и перални, перилни препарати, които идват с инструкции, но достатъчни ли са те?. Коя инструкция ни казва колко често, кога, защо, как да перем и поддържаме чисти дрехите си и домашния текстил? Къде свършва оптималното ниво на хигиена и започва вманиачаването в чистотата, или разбира се, обратното? Какъв е критерият за „чисто“? Различен ли е той за мен и за съседите на долния етаж? След публикацията за това с какво пере светът и други любопитни факти, реших да ви посветя нещо по-практично.

Най-вероятно сте съгласни с мен, че по този въпрос има една празна ниша, която пълним с въпросителни или просто оставяме на случайността. Взимате ли предвид дали живеете в големия град или на село, какво носите на работа и съответно каква е вашата работа, спортувате ли, какво и колко често, колко твърда е водата във вашия регион, каква е вашата пералня, хигиенизирате ли я редовно?

Не е лесна задача, дори не зная дали е възможно, да се създаде справочник, какво и колко често да перем, при липсващи голям брой други условности. Затова реших в днешната публикация да се спра само на един конкретен вид облекло, особено заради това, че е изключително широко разпространен в нашия бит, и същевременно, ако искате ми вярвайте, е едно от най-сложните неща за пране. За написването на публикацията допринесе и фактът, че изваждайки изпраните дрехи от пералнята тази сутрин, от любопитство направих разбор  от какви точно тъкани се състои днешното ми пране. Ами оказа се, повече от половината са дънки, както сме свикнали да ги наричаме в България. Любопитни факти за произхода им, тенденциите и различните наименования на този специфичен текстил ще намерите навсякъде, а моята публикация има по-практична насоченост.

Самият дънков плат е традиционно изтъкан от памук, но, разбира се, в последно време има и дънки с прибавен еластан. Специфичният дънков десен се получава при тъкането, при дънковия плат вътъкът минава под две или повече основни нишки предимно в сплитка кепър. Обикновено се багрят само основните нишки, а нишките на вътъка остават бели. Като в резултат на това получаваме тъмна лицева част, а вътрешната е светла. Първоначалното предназначение на дънковия плат винаги е било и остава актуално – където и да ги носим и колкото и да са мръсни, те няма да изглеждат никога толкова мръсни, колкото всъщност може да са наистина. Всъщност, този текстил някога е създаден с идеята да … не се пере.Това, разбира се, не е оправдание в 21 век.

Как да перем оптимално дънкови дрехи?

Да изпера ли току-що закупените си дънки?
Да, но по възможност на кратка програма и само с вода. За да се избегне оцветяването на други дрехи, дънковите дрехи трябва да се перат отделно първия път.

Колко често да перем дънкови дрехи?
Оптималният вариант между запазването на добра хигиена и пестене на вода и други ресурси за мен е на около 10 носения.

Да пера с лицето или наопаки?
Правилният начин за изпиране на дънкови панталони и поли е обърнати наопаки. Прави се с няколко цели. Първата е, за да се избегне износването на лицевата страна заради въртенето на барабана на пералнята, а също и да се избегнат белите ивици, които се образуват точно на мястото, където се мачка мокрия плат и обикновено остават дори след изсушаване. На второ място, обърнатото навътре лице, тоест по-мръсната страна, остава в по-дълъг и интензивен контакт с перилния препарат и водата, тоест, дори да не ви се вярва, така лицата на която и да е дреха се изпира по-добре.

Да накисвам ли предварително дънките си?
Напълно ненужно е. Освен това ще трябва да ги изстискате, за да ги сложите в пералнята, което е отново ненужно действие, защото пак ще са достатъчно тежки от водата и неудобни за слагане в пералнята,

На каква програма да пера дънките си в пералнята?
На някоя от програмите, които не са много дълги и не изискват висока температура, „цветни“ и „синтетика“ считам, че ще дадат най-добри резултати.

На каква температура да пера?
На не повече от 40 градуса.

Центрофугиране
Дънковите материи трябва да се центрофугират на не повече от 800 оборота в пералнята.

Мога ли да изпера дънките си ръчно? 
Разбира се, но е по-трудоемко. Факт е, обаче, че вашите дънки ще живеят по-дълго. Не извивайте и не стискайте със сила.

Какъв е най-добрият начин да изсуша изпраните дънки?
Най-доброто сушене на дънките винаги ще остане на въздух.

Все пак мога ли да суша ли дънките си в сушилня?
Ще съкратите живота им.

Да слагам ли дънките си във фризера?
Ако сте чели някъде, че така ще си спестите някое и друго пране, слагайки мръсните си дънки във фризера за „дезинфекция“, ви уверявам, че е напълно безполезно.

Трябва ли да използвам специални перилни препарати?
Няма никаква нужда.

Мога ли да използвам за дънкови облекла безхлорната белина с активен кислород на Екомама и в какви случаи?
Да, тя е напълно съвместима с дънковия текстил. Думата „белина“, не описва точното и разностранно действие на този екологичен продукт. При температура под 50 градуса в пералнята можете да я използвате напълно успешно за дезинфекция и обезмирисяване на дънките, като тя изобщо няма да избели вашите дънки.

Необходима ли ми е лимонената киселина на Екомама за прането и поддръжката на моите дънки?
Ако искате по-дългограен цвят и по-меки дънки, да, използвайте я за фиксиране на цвета и вместо омекотител, като рецептата е добре познатата: 100 ml разтвор от 15% (15 g лимонена киселина и 100 ml вода) изсипете в отделението на пералнята за омекотител. Не забравяйте, че лимонената киселина има още много ползи за дома.

Не забравяйте да посетите и още една публикация за прането в блога.

До нови срещи!

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер