COW – крава или co-wash

 Категория: Коси на фея, Кухня за красота

ШампоанНапоследък “Co-Wash” методът стана много популярен. “Co-Wash” означава „Condiotioner Only Wash“, тоест измиване на косата само с балсам вместо с шампоан. Съкратено го наричат още COW. Към балсама се добавя и захар, но тази подробност ще я обсъдим по-долу.
“Co-Wash” е подходящ метод за дамите, които имат от много сухи до нормални коси, или ги мият много често. Предвид механизма си на действие върху косъма, този метод би трябвало да работи много добре при боядисвани и третирани коси.
Какво го прави ефективен? На първо място по-киселото рН на балсамите за коса спрямо това на шампоаните, което спомага за „затваряне на косъма“, многократно съм споменавала този ефект в други статии. Освен това “Co-Wash” не изсушава кожата на скалпа, както го правят повърхностно-активните вещества на шампоаните. Трябва да уточня, че във всеки балсам за коса също се съдържат повърхностно-активни вещества, но те са по-деликатни. Захарта служи като ексфолиант за скалпа, почиствайки го и увличайки мазнините и мръсотията, без да го наранява или дразни. “Co-Wash” оставя косите много лъскави и живи.

Класическият “Co-Wash” се прави, като се използва балсам, който обаче задължително не трябва да съдържа силикони, за да избегнем филмиращия им ефект и да може да измие добре. Около 100 ml  балсам (според дължината на косата количеството може да се намали дори до 1/3) се смесва с една равна лъжица бяла захар и една лъжица кафява захар.
Балсам Splend'OrБалсамът, който е много подходящ за “Co-Wash” е балсамът с кокос и билки на Splend’or, или балсамът с бадем и карите на Splend’or, но вторият размесен с 1/4 част вода, а при изключително суха коса, вторият балсам без допълнително прибавяне на вода.
Така направената кашичка се масажира нежно в корените на косата в продължение на около 5 минути, докато се разтворят зрънцата на захарта. След това косите се разресват с помощта на рядък гребен или четка и се изплакват обилно с вода.
Ако имате сухи, изтощени и заплитащи се коси, или пък проблеми с пърхута и чувстителен скалп, не ви остава нищо друго, освен да пробвате!
Приятен Co-Wash!

www.ekomama.net

 

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер