Да си направим натурален черен молив за очи

 Категория: Кухня за красота

Надя КостоваПрез последните години, в които се гримирам, винаги срещах трудност да си намеря подходящ молив за очи, който да отговаря на изискванията ми и да не дразни очите. След тази рецепта повече никога няма да погледнете купешките моливи за очи! В нея има само 3 компонента и това я прави подходяща както за напреднали, така и за напълно начинаещи в приготвянето на домашна козметика.

Всичко, от което се нуждаете е: восък (пчелен и карнаубски), масла (по ваш избор), мика (черна). На същият принцип се приготвят всякакви цветни моливи за очи, каквито бихте желали. Самият молив се изсипва в кутийка и се нанася с малка четка за грим – идеални са по-твърдите четки за сенки или дори четка за червило с по-твърд косъм. Аз успях да я нанеса идеално още от първия път, без никога да съм си слагала очна линия или друг прецизен грим.

Преди да започнем малко за съставките, които избирам да сложа в моя молив. Пчелният и карнаубският восък държат молива да не се размазва лесно, когато е нанесен на очите – всяка дама знае, че това е голям недостатък на популярните индийски моливи за очи. В случая твърдостта и издръжливостта на молива се дължи в по-голяма степен на карнаубския восък, който има висока точка на топене. Маслата от своя страна имат друга важна роля – те подхранват миглите в основата и позволяват нанасянето на грима да е нежно и прецизно. Маслата, които избрах са жожоба, бадем и какао. Първото е заради високата му издръжливост и способността му да не гранясва дълго време. Бадемовото масло ми е любимо, заради способността да подхранва и да засилва растежа. Какаовото масло е заради приятния му аромат и отново за подхранване.

Ако ви заинтригувах ето и съставките, които използвах за рецептата:

IMG_20141110_101103

1 g пчелен восък
0,3 g карнаубски восък
1 g масло от жожоба
0,5 g бадемово масло
0,3 g какаово масло
1,8 g мика Moonkissed Night

Уреди:
Съд за разтопяване на маслата и восъците
Везничка
Дървено шишче за разбъркване
Чиста кутийка

Черен молив

Восъците и маслата се разтапят на водна баня. Към тях се прибавя черната мика и се разбърква с дървеното шишче. Работи се бързо, тъй като восъците и маслата се стягат изключително бързо. Сместа се слага в чиста кутийка, като за да се обере до края се използва чиста лъжичка. Дори да се натроши леко, това няма да повлияе на качеството на вашия молив. Той вече е готов и може да го нанесете с четка за грим. Количеството е колкото за поне 3 молива за очи и на практика е достатъчно за години употреба. Цената на всички продукти излиза около 3,50 лв. – поне два пъти по-малко от цената на всеки еко молив на пазара.

По същия начин може да приготвите още кафяв молив за очи с цвят Toffееlicious, тъмносин с цвят Navy, бляскав с Nearly Nude и всякакви комбинации, които желаете.

 

ЕкомамаАвтор: Надя Костова

www.ekomama.net

Още:
Маслено-минерален коректор дуо за тъмни кръгове около очите
Курсовете по красота и минерален грим на Надя Костова
Разнообразни курсове по натурална козметика на Екомама.нет
Двуфазният дегримьор на Надя
Домашен минерален коректор за пъпки

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер