Бляскав бар за тяло

 Категория: Кухня за красота, Рецепти

Бляскав бар за тялоПрез лятото често кожата ни изсъхва заради слънчевите бани, честите душове, хлорираната вода и високите температури. Употребата на лосиони за тяло, които да я хидратират, може да ни струва десетки левове и не винаги отговаря на нашите еко изисквания.
Вдъхновена от белия шоколадов бар за тяло на Валентина, приготвих свой собствен красив и лъскав бар за тяло с аромат и цвят, които по нищо не отстъпват на купешките продукти. Сложих го в силиконов молд за сапун, за да получи красива и дори търговска форма.
Съставките, на които се спрях, са съобразени с кожата ми – нормална, без проблеми и изсушавания. Вие обаче може да експериментирате в търсенето на маслата, които най-добре пасват на вашите очаквания.
– какаово, масло от невен – за опъната кожа, която има нужда от регенериране и с белези от стрии
– макадамия – за суха и зряла кожа, която има нужда от регенерация
– арника – за антиейдж и съживяване на повяхнала кожа, регенериране
– лешник – за смесена кожа
– бадемпраскова, маслини – за бързо попиване в кожата и мекота
– коноп – за подхранване и борба със свободните радикали
 жожоба – подхранване в дълбочина и защита на кожата

Изберете тези масла, които най-много пасват на вашите желания и специфични нужди. Аз се спрях на масло от праскова, бадем и жожоба в равни количества с малко масло от маслини. Всичките са с овлажняващ и защитен ефект за кожата ми, която най-силно усеща резките температурни промени този сезон.

Необходими съставки

Освен подхранващ, барът ми за тяло трябва да отговаря и на друго условие – да е бляскав. През лятото обичам кожата ми да изглежда искряща (не лъскава, но все пак блестяща и жизнена) и това се постига много лесно с малко мика. Идеални за случая са всички цветове, които са в телесната гама – Nearly NudeToffiliciousGolden BabyBlushBlushed PinkCoral… Харесайте от тях този, който най много отговаря на вашите представи за блясък.

Освен обикновения пчелен восък, който е прекрасно средство за подхранване и защитаване на кожата, реших да добавя и малко восък корнауба. Той е растителен восък, който се добива от бразилска палма и едно от феноменалните му качества е, че образува тънък защитен слой върху листата й, които запазват влагата. Същата е функцията му и в бара, който приготвям. Освен това восъкът корнауба се топи при много висока температура, което прави продуктите, в които се влага устойчиви на топлото лятно време.

След като подберете вашата комбинация е време да преминем към приготвянето на бара. Ето и нужното оборудване за доза и половина във формата, която аз избрах – красива роза.

Молд за сапун в красива форма
Везничка
Съд за разтопяване на маслата и восъка
20 г. пчелен восък
5 г. восък корнауба
20 г. масло от жожоба
20 г. масло от бадем
20 г. масло от праскова
17,5 г. масло от маслини
2 г. мика Golden BabyBlush
2 к. етерично масло от лимонена трева
1 к. етерично масло от мента
2 к. етерично масло от иланг иланг

Разтапяне на съставките

На водна баня разтопявам първо восъците. Когато са готови добавям маслото от жожоба, бадемовото, прасковеното и маслото от маслини и размесвам добре, за да се получи хомогенна смес. Свалям от водната баня и добавям миката, като внимателно разбърквам, за да се разпредели равномерно. Възможно е част от нея да остане на дъното, но това не е причина за притеснения, защото изсипването в молдовете ще направи лесно разнасянето й.

Готовата смес изсипвам в почистен и сух молд. Обикновено се получава едно пълно гнездо и едно наполовина. Изчаквам няколко секунди, но внимавам да не се образува коричка. Слагам 2 к. етерично масло от лимонена трева, 1 к. етерично масло от мента, 2 к. етерично масло от иланг иланг.

Изсипване на сместа в молда

Половинката може да се разнообрази с нова комбинация аромати, но трябва да се внимава да не се сложат повече от 3 к. етерично масло общо. Също така съобразете, дали маслото, което използвате е фоточувствително и няма да създаде неудобства на кожата ви.

Оставете барът да изстине във формата, като внимавайте да е на сигурно, сухо и недостъпно място, за да не го разлеете. След 10 минути може да го приберете в хладилник или камера, за да стегне и да се охлади. Чак след като се втвърди добре (около 20 мин. на студено) можете да го извадите от опаковката му. Вече имате чудесен бар за тяло с блясък и аромат!

За да сe насладите на бара си е добре да го нанасяте веднага след баня, но още влажна и топла кожа. Така той успява да задържи в нея влагата и да я направи мека и уханна.  

Надя Костова
www.ekomama.net

Балсам за тяло с бял шоколад на Валентина
Как да си направим цветен блясък за устни
Двуфазният дегримьор на Надя

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер