Блестящо олио за нежна кожа

 Категория: Кухня за красота

11303534_10153292857473486_274810105_nЛюбимата част от годината е вече тук! Стана време за къси ръкави и крачоли и повече кожа на показ. Свежа и загоряла на слънцето, в тези месеци тя има нужда от специално внимание.

През лятото по-често взимаме душ и кожата ни неминуемо страда от това. С честите си бани не само премахваме бактериите по нея, но отмиваме и естественото й омазняване. За да го възстановим, пробягваме до тежки лосиони и масла от търговската мрежа, които са пълни с обилно количество петролати и аромати. Последните са една от най-големите причини за алергии и обриви – без съмнение дискомфортни резултати от разкрасителната промишленост.

NuxeМожем ли обаче да се справим с прекомерното изсушаване на кожата с домашни средства. В блога на Екомама няма непостижими неща и днес ще ви представим изпитана рецепта за олио с блестящи частици, подобно на продукта NUXE Huile Prodigieuse Multi Usage Dry Oil Golden Shimmer Face Body Hair на популярната марка Nuxe. При това за едва една пета от стойността му.

Съставките, които използваме, са триглицериди, бадемово масло, масло от жожоба, масло от макадамия. Всички те са съобразени с това, че попиват бързо в кожата и не оставят мазни следи. Една капка от този вълшебен серум е достатъчна, за да покрие обемен участък от тялото ни, което пък прави нашето олио изключително икономично.
Ако имате по-специфични потребности, може да промените пропорциите, да изпуснете някое масло или да го замените с друго. Така например за по-зряла кожа може да наблегнете на макадамия. Маслото от синя слива пък е идеално за пресни стрии и синини. То засилва циркулацията на кръвта и може да замени бадемовото масло.

Етеричните масла, които слагате в олиото си, също зависят от вашите специфични желания. Не прекалявайте с тях. Съобразете се дали ароматите им си пасват и с това, че не бива да са повече от 8 капки на всеки 50 мл. готово олио.
В създаването на ваша индивидуална рецепта е важно да оставите поне половината, а може и повече от сместа да е от триглицериди. Това е едно изключително леко масло, което попива мигновено в тялото. Така не оставя мазни следи и е щадящо за кожа, която има проблеми с производството на свръхсебум.

Ето и какво ви трябва за вашето домашно масло с блясък и аромати.

Необходими продукти за 100 ml:
50 ml триглицериди
20 ml масло от жожоба
10 ml масло от синя слива
10 ml масло от бадем
10 ml  масло от макадамия
1  g минерален пигмент мика Golden baby blush
0,2 ml витамин Е за козметика
4 k. етерично масло иланг иланг
4 к. етерично масло мандарина

Уреди:
Чисто шише
Везничка
Съд за измерване
шпатула

Приготвяне:
Всички съставки без миката и етеричните масла се измерват внимателно в съда. Разбъркват се с шпатула, за да се сместят. Добавят се етеричните масла и миката. Всичко се разбърква отново и изсипва в празен флакон. Олиото е готово за употреба веднага.

Начини на употреба:
Можете да използвате това олио по 3 различни начина – за тяло, лице и коса. За целта е достатъчно да разтриете малка капчица от него между дланите си и да го нанесете на желания участък. Не прекалявайте с количествата, защото тялото трудно ще ги поеме.

Годност:
Годността на вашето бляскаво олио за тяло е от 6 до 12 месеца. Преобладаващото количество масло от жожоба и витамин Е се грижат то да не гранясва. Въпреки това се налага да го държите на място далеч от слънчева светлина и влага, защото те могат да засилят остаряването му.

Автор: Надя Костова
www.ekomama.net

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер