Козметичните бисери – закъде сме без тях :)

 Категория: Знаеш ли с какво се мажеш

Тези перли ги събирам от известно време и просто не мога да устоя да не ви ги напиша и изкоментирам.

1. Безспорно първото място е на следния цитат, който съм взела от интернет:
Хубаво е човек да ползва една серия кремове – например дневен, нощен и крем за около очите. Вредят смесванията на различни, макар и много скъпи и добри марки.
Коментар: не може да не сте чували същото нещо за шампоана, балсама, крема за тяло и т.н. Е добре, аз питам, ако се смесят различни марки какво ще стане? Гръм ли ще падне? Ще се задействат рецепторите на кожата, под формата на светеща аларма, защото са разпознали, че ползваме тубички и шишенца с различни надписи ли?

2. Това е от същото място: „Клиентката с най-хубава кожа, която познавам, цял живот е ползвала евтиния лимонов крем, който струва стотинки.“ 
Коментар: Е, то разбирам, че трябва да се впечатли аудиторията, че красота се постига със стотинки, ама тази клиентка кожа на кит ли има? Ако се мажа цял живот с крем с вода, течен парафин и парфюм и кожата ми остане хубава, то заслугата със сигурност няма да е на крема, а на кожата-герой, изтърпяла този дългогодишен тормоз и е останала в добро състояние.

3. „Няма проблем да се ползва евтин и агресивен шампоан, достатъчно е да го разредим“.
Коментар: Да, ама не. Ако един шампоан е агресивен, можете да го разредите колкото си искате и пак ще остане агресивен.

4. „Къната е отровна и съсипва косата – по-добре добра и професионална боя за коса“.
Коментар: Този бисер го намерих някъде из форума bg-mamma, фризьорката на една съфорумка беше се изказала компетентно. Аз пък искам дефиниция за „добра“ и „професионална“ боя за коса. Добре, че моят фризьор е мъж, тоест няма как дори по случайност да попадна в ръчичките на тази професионалистка.

5. „Кремовете трябва обезателно да се сменят„.
Коментар: Преди няколко дни в един лъскав магазин за козметика се заслушах как една продавачка обясняваше надъхано на една клиентка, че е вредно да се използват все едни и същи продукти, в случая ставаше въпрос за крем за лице, защото „кожата привиква“ и кремът вече няма ефект. Целта на продавачката беше ясна, да убеди клиентката да си купи един суперскъп крем, който в крайна сметка тя не си купи.
Не е вярно, че кожата ни „привиква“ на определен козметичен продукт. В продуктите на пазара, даже и в най-добрите, активните съставки са в толкова ниски дози, че е цяло чудо, ако кожата се усети; особено тези, в които минималното количество растителни екстракти е потопено в море от силикони.
Ако един продукт не действа добре, означава, че просто не е за нас или не е направен добре. Всички сме различни и  даже минималната разлика в рН на кожата може да доведе до напълно различни резултати при един и същи продукт.
Може да се случи обаче, че един продукт, който винаги е имал добър ефект върху кожата, вече да не дава същия ефект. Ами ако например един крем е трябвало да разреши някакъв конкретен проблем, вероятно вече го е разрешил и кожата вече да има различни нужди. Всичко останало е измислено от козметичната индустрия, за да харчим все повече.

6. „Не съдържа никакви консерванти
Еха, това ми е от любимите! Козметика, която не съдържа консерванти, не съществува, освен ако не си я забъркаме ние и не я използваме на момента без остатък. Когато чета „без консерванти“ ми се кръстосват очите. След това хвърлям един бърз поглед на съставките и намирам антимикробни съставки извън списъка на позволените или замаскирани в парфюма.

7. „Като противомикробен сапун е силно препоръчван от руската асоциация на педиатрите.“
Коментар: Това пак е цитат от интернет. От серията, „препоръчва се от стоматологичната асоциация на Зимбабве “ и педиатричната асоциация на  ескимосите“. Обикновено се цитира някакъв несъществуващ или съществуващ с различна цел орган, което обаче звучи някак сигурно, ето, чичкото в бяла престилка убедително поклаща глава – да, това се препоръчва, и то от лекар. Ако пък асоциацията наистина съществува, са я подплатили добре, за да кажат какво препоръчват.

8. Козметика с камилски език, щраусов бут, китова опашка, котешка плацента, черен хайвер … това си го измислям, разбира се, но пък не съм и много далече от истината. Козметичната индустрия е безкрайно изобретателна и напоследък особено набляга на екзотиката. Явно се свършиха растителните екстракти, та нападнаха и фауната. А щом четох и за козметика със стволови клетки (човешки), какво ли имам да добавя. В този контекст открих една класация най-абсурдните козметични продукти, но за това в друга тема.

Още: Най-абсурдните козметични продукти на пазара

www.ekomama.net екологични продукти за малки и големи

 

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер