Пъстроцветна библиотека от естествени пигменти в Харвард

 Категория: Новини

Може да ви звучи странно и нетипично за сериозен университет като Харвард да се занимава с увлеченията на нас жените по цветовете и минералния грим, но съвсем не на шега в Харвард можем да се възхитим на пъстроцветна  библиотека, в която се помещават десетки много стари природни пигменти, някои от които с повече от един век история. Пигментите могат да бъдат разгледани в Страус Център (Straus Center for Conservation and Technical Studies).

pigmenti_1pigmenti_2

Пигментите в библиотеката се съхраняват и показват естествените суровини, които са били използвани за създаване на оцветители пред синтетичните оцветители да станат общодостъпни.

pigmenti_4pigmenti_9

Колекцията е курирана от Едуард Форбс (Edward W. Forbes) между 1910 и 1944. Неговият интерес към естествените пигменти започва с едно пътуване до Италия, където през 1899 г. той купува творба живопис от 14-ти век.

pigmenti_10pigmenti_8

Картината е била закупена с цел да обогати колекцията му от италиански картини, но Форбс бързо разбира, че творбата започва да се разрушава много бързо. Ето в този момент той разбира, че иска да знае какви са процесите, използвани от художниците в миналото, за да се създават цветове .

 

pigmenti_7pigmenti_6

Новата страст го подтиква да създаде реално събиране на материали, свързани с изкуството и тяхното възстановяване. До края на двадесетте години Форбс вече е събрал богата гама от пигменти, закупени по време на пътуванията си в Европа, Афганистан и Индия. Някои от пигментите, включени в колекцията пристигат дори от разкопките в Помпей, други са направени от лапис лазули, камък, който в миналото се смятал за по-ценен от златото.

pigmenti_5

Форбс основава Центъра за опазване и технически науки през 1928 г. и всички посетители по това време са имали достъп до колекция от над 1000 естествени пигменти. Сега колекцията включва повече от 2500 и можем спокойно да им се насладим в музея на Харвард. Пигментите са получени главно от минерали и растителни вещества. Ние просто няма как да не се влюбим в техните фантастични цветове от снимките.

pigmenti_3

Защо ви казвам всичко това? Лесно и просто е, искам да ви покажа, че не е нужно да се откажете от цветния грим в ежедневието си, защото имате чувствителна кожа или не искате да слагате продукти с неясен произход върху лицето си. Не е необходимо да се отказвате от лукса да се прекрасни всеки ден, тъй като съществуват продукти, които използват точно такива естествени цветни пигменти, за да имаме в ръцете си сенки, моливи, фон дьо тени, ружове, спирали и какво ли още не.

Ако решите сами да се превърнете в обект на цветно възхищените, разгледайте нашите минерални предложения за съблазнителни цветни сенки ТУК.

Фото Източник: Harvard Gazette

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер