Разни размисли за „ароматните“ пръчици

 Категория: Еко-факти, еко измами, За дома

Идеята да развия едно материалче за ароматните пръчици дойде от това, че преди месец сменихме квартирата. В новия апартамент, който наехме, първото нещо, с което се сблъска обонянието ми още от вратата беше един ужасен изкуствен мирис. Точно до входната врата имаше рафтче, на което старите наематели бяха оставили вазичка с течна изкуствена есенция с натопени в нея сума ти ароматни пръчици. Хванах едни клещи (това имах подръка), защипах ги, за да не ги пипам директно с ръце и ги изхвърлих със скоростта на светлината. За съжаление „ароматът“ остана още дълго да мъчи чувствителния ми на миризми нос. Отварям една скоба, че освен това неудобство, апартаментът си струва, а сега продължавам да пиша за въпросните пръчици.

Ароматните пръчици, не само тези, напоени с течна есенция, но и тези в кутия, които се палят, са се превърнали в нещо традиционно в почти всеки дом.
Пръчиците са основен елемент на много източни религии и се използват в натуралните терапии, масажи и т.н. На пазара можем да намерим огромна разновидност на пръчици, от всякакъв вид, качество и цена. За съжаление мога да ви кажа, че повечето са опасни за здравето на ползващите ги, освен ако сертификатът им не казва друго.
От едно изследване, публикувано в Cancer, списанието на American Cancer Society, излиза, че да се вдишват миризмите на тези пръчици провокира развитието на неоплазии на горните дихателните пътища като нос, уста, ларинкс.

Пръчиците за горене са изработени от смес дървесен прах, цветя на прах, въглен на прах и смола, която играе ролята на спойка. Така получената смес се размива с вода и в нея се топят тънки бамбукови пръчици, докато добият познатата ни форма.
След това се изсушават и топят в сместа, която им дава аромата.
Ароматът може да бъде получен по различни начини – като естествен екстракт от цветя или химична смес, която имитира натурална миризма. Тоест дали една ароматна пръчица е натурална или не, зависи от материалите, от които е изработена.

Най-разпространените ароматни пръчици на ниска цена се произвеждат в Индия или Китай в големи фабрики, които използват огромно количество химични вещества, за да ароматизират и оцветят пръчиците. Оказва се, че вместо да внесем покой и хармония в душата и сетивата си, всъщност поемаме синтетични есенции и оцветители.

По време на горенето съставките, от които са изработени пръчиците преминават във въздуха чрез пушека, мутират в още по-токсични съединения, като освобождават и формалдехид, който ние поемаме директно с въздуха, да не забравя и за тежките метали, които слизат директно в белите ни дробове и достигат сърцето и артериите.
Въпросът е как да изберем сигурни ароматни пръчици, а не токсични и долнокачествени?

Можем да намерим най общо 2 вида ароматни пръчици:

Обикновени пръчици:
Имат многобройни форми, големина и цветове. Ще ги намерите по сергиите и етномагазините. Имат опаковка със снимка на пръчиците и на аромата, който имат. Могат лесно да се разпознаят по ниската им цена и защото нямат никаква гаранция или сертификат на етикета.
Парфюмирани са с най-различни синтетични миризми, не е никак трудно да ги разпознаем – например аромат на шоколад, на мед, морски бриз, зелена ябълка, праскова.
Моля ви, избягвайте ги на всяка цена!

 

 

 

 

 

Сертифицирани пръчици:
Те са нетоксични продукти, сертифицирани от съответните органи, което е видно от етикета и упътването им. Опаковката им определено е по-различна от традиционните пръчици.
За направата им са използвани само натурални съставки, без оцветители, синтетични есенции и други опасни вещества.
Съдържат най-общо смоли, цветен прашец, смлени дървесни и растителни стъбла.
Ароматът им се дължи на етеричните масла на растенията, които са използвани.
Не съдържат тежки метали и имат и сертификат за етична търговия, без експлоатация на детски труд. Цената им е доста по-висока от тази на „традиционните“ пръчици.
С гугъл намерих такива пръчици и на българския пазар, чудесен продукт с невероятно качество от Непал със сертификат Demeter. Казват се „Аромат на ангели и елфи“ и се произвеждат от One World Alc.
Та това са най-общо „миризливките“, които се намират в търговската мрежа. Едно предупреждение от мен: дори да използвате натурални сертифицирани пръчици, избягвайте да вдишвате дима им директно.

Спирам дотук, като ви подканвам винаги да се информирате за продуктите, с които влизате ежедневно в контакт.

www.ekomama.net екологични продукти за малки и големи

 

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер