Защо лимонена киселина, вместо оцет, и защо не е едно и също

 Категория: За дома, Суровини, материали

По броя уникални посещения и отзивите, които получавам по всички възможни канали на комуникация, зная, че блогът се чете, и то много.
Друго, което разбирам от тези статистики е, че българите все по-често се впускат в търсене на по-естествена алтернатива на продуктите за почистване и поддържане на дома.

Това, бих казала, е просто прекрасно, и ето ме по този повод с нова публикация! Пиша я най-вече с цел да задълбоча някои детайли за продуктите, които приготвяме у дома с подръчни средства.

Със сигурност всички обичаме да ни е чисто, уютно и приятно, е, поне на мен и заобикалящите ме приятели и познати. Дали с конвенционални продукти, дали с еко и био продукти, закупени от магазина, или чрез комбинация от подръчни средства, които се намират във всеки дом, целта е една – хигиена, тоест да почистим адекватно и видимо, да обезмирисим, обезмазним, дезинфекцираме и т.н. Знаете, че в блога ще намерите сполучливи идеи за тази цел.

Имайте предвид обаче, че не всяка съставка, която използваме в кухнята, включително за готвене, е безобидна за почистване. Не забравяйте, преди да се развихрите в къщи с подръчни средства, да обърнете внимание на Таблицата ми за съвместимост на материали и вещества.

Точно в този контекст искам да ви разкажа за малката, но същевременно голяма разлика между оцета и лимонената киселина. Каква ли пък е толкова разликата, ще кажете? Освен, че оцетът става за салата, а лимонената киселина за супа? Това в рамките на шегата, разбира се 🙂

Да, ясно е, че това са два простички продукта, и двата са кисели, както на вкус, така и като химични характеристики.
Именно това, че тези два продукта се използват в кухнята и са напълно естествени, не винаги означава, че са безопасни спрямо всеки материал, който съставлява дома ни, съдовете, електроуредите, както и екологични и щадящи природата.

Оцет срещу лимонена киселина
Оцетът съдържа оцетна киселина, (елементарно, нали), и в този смисъл може да бъде полезен във всички случаи, в които е необходима кисела среда, за да постигнем определени резултати у дома. Например да си помогнем с отстраняването на котлен камък от мивката, плочките, кухненската батерия и мивка, душа и т.н., да почистим пералнята и миялната … Всички софиянци сме невероятни късметлии в това отношение и дори не се сещаме за този проблем. Киселата среда ни служи също така и за омекотяване на тъканите на прането, и, както знаем, и за изплакване на косата, за да я направи по-лъскава. С две думи, той е нещо безобидно, а и се яде.

Все пак, ако трябва да помислим и за природата, трябва да обърнем внимание и на някои други аспекти.

Изследванията за биоразградимост ни подават конкретни данни, че оцетната киселина, използвана в идентична концентрация като лимонената, е в пъти, и то много пъти по-замърсяваща от нея. Какво означава „замърсяваща“, ще обясня по-долу.

Освен това обикновено в магазина купуваме оцет със съдържание на оцетна киселина 6%, тоест за да постигнем същия ефект, в сравнение с лимонената киселина, която се предлага в сух вид, е необходимо да употребим много, наистина много повече количество оцет. Освен, че това е по-скъпо решение, се налага носим от магазина, употребим и съответно изхвърлим (или предадем за рециклиране) доста голямо количество пластмасови или стъклени бутилки от оцета.

Оцетът е също така по-агресивен спрямо металните повърхности, може да се свърже с никела, който се съдържа в стоманените корита на кухненските мивки и други такива повърхности и ако сте, както съм аз, алергични към никел, ви гарантирам шанса да се сдобиете с кожно раздразнение или дерматит.

Направено е сравнение между съдържанието на метали чрез анализ на отпадната вода от 2 идентични по модел перални, в едната при пране е добавен оцет, в другата – лимонена киселина. При пералнята с лимонена киселина съдържанието на метали е под всякакъв критичен и измеряем минимум, докато в случая на пералнята с оцет във водата са установени десетки милиграми метали. Бих добавила, че оцетът, освен всичко, мирише, по-добре да си го пазим за салатката, а защо не и за туршийката.

Тук ви предлагам статистиките за екологичния отпечатък на лимонената и оцетната киселина.
На страницата на Европейската комисия можем да намерим различни параметри, които са публично достояние, между които и DID List (detergent ingriedients database), които са използвани за изчисленията, които показвам по-долу (не съм автор на изчисленията).

160 Acetic acid 1666,66 (оцетна киселина)
115 Citrate and citric acid 31,25 (лимонена киселина)

В случая и двете суровини са счетени за безводни (чисти). Какво означават тези неясни стойности?
Ще ви обясня веднага. Означават, че на практика, за да неутрализираме 1% оцетна киселина, са необходими 1666,666 литра вода, тоест да се достигне разреждане на оцетна киселина в даден воден басейн, до степен, до която водните организми да нямат никакви проблеми, ако оцетът попадне там.

С лимонената киселина нещата стоят по следния начин, отново според стойностите по-горе – за да неутрализираме 1% лимонена киселина, тоест, да се достигне разреждане във водата, безопасно за водните обитатели, необходимото количество вода е 31,25 литра вода.
Просто уравнение за математическо деление в този случай ще ни покаже, че лимонената киселина има 53 пъти по-нисък екологичен отпечатък.

Очаквайте ново включване, в което ще си говорим за алкалните продукти, които са ни подръка вкъщи.

До скоро!

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер