Грижа за кожата в 3 биофази

 Категория: Знаеш ли с какво се мажеш, Кухня за красота

Мили дами, това е ВАЖНО и НОВО!!!!
Много ми се иска тези три стъпки да се превърнат в настолната библия на всяка фенка на еко и био. Не съм ги измислила аз, така както не съм открила топлата вода, просто тези правила стават все по-популярни, особено сред феновете на еко и био козметиката.
Нали знаете известната система за лице в 3 фази на една определено голяма (и много скъпа) американска фирма? Сигурна съм, че се сетихте за кой става въпрос. Системата на тази марка, освен, че не струва цената си, имайки предвид ниското качество и евтините съставки, които се съдържат в нея, можем спокойно да я наречем остаряла и често е дори опасна за кожата.
Както можете да се уверите, описанието на стъпките и продуктите за трите биофази не води директно към линкове с продукти от онлайн магазина, и никой не ви обяснява как те и само те могат да са решение за вашата кожа. Не ви предлагам да си купите нищо, поне само за това прочетете какво ви пиша. Предлагам ви да помислите, изпробвате и послушате вашата кожа. Да, точно вие, а не някой козметичен концерн можете да определите най-добре нейните нужди!

Ако и вие сте жертви на фамозните 3 американски фази, заради които години наред определях кожата си като ненормална, само защото реагираше зле и не приемаше нищо от тях, ако искате да почиствате лицето си, разбирайки своята кожа, ако искате да спестите, или просто да изпробване нещо ново, ето един метод за изпробване. Бих окачествила метода на трите биофази като ефикасен, бърз за изпълнение и най-вече от нас зависи дали да е много евтин или малко по-скъп. Трябват ви само едно базово масло по избор, едно сапунче, един тоник и 5 минути от вашето време.
Методът се разделя на три стъпки и ви съветвам да го изпълнявате вечер: стигнах до това заключение, защото така комбинираме както дегримирането, така и почистването, без да изтормозим кожата, и след това ефикасно да я подхранваме за през нощта. Разбира се, можем да го повторим и през деня, пак повтарям, слушайте своята кожа, тя ще най-добре ще ви каже дали й харесват тези жестове на внимание. На вас със сигурност ще ви харесат,  а ви обещавам, че ще ви подарят чиста, мека и гладка кожа.

Първа фаза: базово масло (не се плашете)
Защо масло: Растителното масло (олио) има свойството да увлича молекулите на мръсотията върху кожата, включително грима. извлича ги меко от епидермиса. Освен това дава на кожата по естествен начин достатъчни дози витамин E и мастни киселини.
Какво масло да изберем: изберете масло, с което се чувствате добре самите вие. Ако не можете да си позволите да си купите някое „благородно“ масло, като карите, жожоба, арган, кокосово и т.н., купете си просто нерафинирано слънчогледово или царевично олио, или пък олио от оризови трици. Важното е да е студенопресовано, а още по-добре е да е био.
Какво да направим: накапете маслото на дланите и масажирайте лицето с кръгови движения. Бъдете внимателни с кожата около очите, където кожата е много нежна. При първите опити може да се окаже, че сте нанесли прекалено малко или прекалено много олио, но сами ще усетите какво е точното количество за вашата кожа.
Ако трябва да почистите сенки, молив и спирала, помогнете си с памучен тампон, върху който сте накапали няколко капки олио като сте го навлажнили предварително.

Втора фаза: био сапун
Защо сапун? Защото един добър сапун, който е еко или био, без гадости в него е без съмнение отлично измиващо средство. По-добро за момента не е измислено 🙂 Предполагам, ще попитате защо не използваме само сапун, защо и масло? Нанесеното преди това олио предпазва кожата от прекалено изсушаване от сапуна.
Какъв сапун да изберем? Трябва да е според типа на нашата кожа и може да бъде алепо (халебски), с арганово масло, с бадемово масло, със зехтин, бебешки био сапун и т.н. Само да вметна, че сапунът на Sonett от 2,40 лв, също върши чудна работа, няма аромат и ще го ползвате поне 2 месеца.
Какво да направим: да се обзаложим ли, че знаете отлично какво се прави със сапуна? 🙂
Моята кожа е смесена и аз лично се чувствам добре със сапун с олио от карите. Пробвайте и ще намерите своя, бързо ще разберете дали е той. Няма да подсказвам как, а ще повторя да слушате своята кожа!

 

Трета фаза: кисел тоник
Защо кисел тоник? Защото сапунът има основно pH, а епидермисът има кисело pH. Тоникът възвръща естественото рН на кожата.
Какъв тоник да използваме: ако използваме готов тоник, то обезателно трябва да бъде еко или био, иначе трите фази вече не са три фази  и трябва да има кисело рН. Никак не е скъпо и трудно да си приготвим сами тоник за по-малко от 1 лв. Единият вариант е 1 част ябълков оцет и 2 части вода, другия вариант е 1 част прясно изстискан лимонов сок и 2 части вода. Розовата вода също е с кисело рН и е отличен тоник.
Напоете едно памучно тампонче и с леки потупващи движения нанесете върху лицето и шията, като предварително сте попили водата след измиването със сапуна. Може, разбира се, да го направите и с ръце.

Да не забравя: след това може да нанесете подхранващ или хидратантен крем, какъвто ви харесва и с който вашата кожа се чувства добре. Ами това е, приключихме! Сложно ли е? Не мисля 🙂

Някои забележки относно водата:
Водата от кранчето  може да съдържа повече или по-малко котлен камък според региона, в който живеем. Софиянките сме истински щастливки, водата при нас е много мека. Защо споменавам котления камък – ами защото, ако живеете в район с много твърда вода, можете да пробвате да направите последното изплакване преди тоника с минерална или дестилирана вода. Последното го казвам само като допълнение на биофазите, аз го намирам за неекологично, защото трябва да си купуваме пластмасови бутилки.
Относно температурата на водата, с която се мием има много и различни мнения. В най-общи линии ако кожата ви е много чувствителна, избягвайте да я миете както с много студена, така и с много топла вода.
От друга страна се говори, че изплакването на кожата с топла и след това студена вода е отлична гимнастика за кожата, ако кожата ви не е чуствителна, пробвайте.

www.ekomama.net екологични продукти за малки и големи

Препоръчани статии
0

Напишете какво търсите и натиснете Ентер