Cart0Item(s)

Няма продукти във Вашата количка.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Книга: С децата в биоградинката, д-р Светла Николова Книга: С децата в биоградинката, д-р Светла Николова

Книга: С децата в биоградинката, д-р Светла Николова

Бърз преглед

7,00 лв.

Състояние: На склад

Подробности

Автор: Д-р Светла Николова

Книжка за малкия градинар, която приканва децата и родителите към едно съвместно пътуване и опит в света на природата. Всяка страница от книжката разказва за важните неща в био градинарството – опазването на земята, грижата за живи същества и постигането на хармония. 
Навсякъде расте нещо. В градината, на балкона, в саксията вкъщи. 

Ани и нейният приятел, червейчето Работливко, ще ни разведат в градината с вкусни био зеленчуци и плодове. Работливко е добър приятел на Ани и на всички био градинари. Той работи усилено и обича много зеленчуците, които растат наоколо.

По един пълен с фантазия, жив и образен начин, д-р инж. Светла Николова – радетел на био производството в България и самата тя градинар, разказва на децата как може с малки стъпки да се направят чудеса в градината: от вкусните зеленчукови лехи или многоцветното великолепие на цветята, до любопитната експедиция в света на дивия животински свят. 


Изпълнените с любов рисунки на Павлина Отова и креативните идеи вдъхновяват за създаването на малки и големи био градинки. 

Със закупуването на книжката Вие подпомагате поддържането на градинката в училището за деца с увреден слух – София и изграждането на нови биоградинки в България. По този начин Вие подпомагате създаването на осъзнато отношение към производството на храна, здравето и Земята, която ни храни. 

Какво е биологична градина

Много хора се питат какво е био земеделие и био градинарство. Най-лесният отговор е, че био земеделските производители не използват минерални торове и химикали. Но био градинарството е много повече от това, което не се прави в градината.  Био земеделието не е просто „без химикали“. Истинският био градинар мисли за растенията като за част от цялостната система в Природата. Тази система започва с почвата и включва всички други неща като напояването, хората, дивата природа и дори насекомите. Един био градинар се стреми да работи в хармония с природните системи и да възстановява всички ресурси, които градината изразходва.

Биологичното производство е нов начин за отглеждане на земеделски култури и животни, въпреки, че някои от практиките са от векове. Сега, във времето на свръх индструализация и технологии, хората преоткриват тази практики и ги обогатяват с нови познания и поглед.

Биологичният начин на производство е насочен към здравето на почвата и земята. В основата стои баланса на еко системите. Био земеделието носи голям брой ползи: здрава храна, повече био разнообразие, повече хора в селата, хуманно отношение към животните, намалено замърсяване на водите и земята.

Обучението на деца да отглеждат храна по един безопасен, устойчив начин помага те да разберат ползите от биохраните и ритъма в природата.

Биоградинарството може да се практикува и на малки площи, дори и в града. За много хора то е източник на вдъхновение за изкуство, начин на живот, природата и всичко свързано с живота като едно цяло.

Какво научават децата 
С участието си в биоградината децата научават:
•    Да общуват с природата
•    Колко са важни растенията за производството на храни 
•    Как земеделските практики оказват влияние върху околната среда 
•    Основни понятия по ботаника, разпознаване на растенията и как те се развиват
•    Как почвата влияе на здравето на растенията
•    Практическо прилагане на математика в измерване и броене на семена, растения, разстояния в градината
•    Полезните насекоми 
•    Уважение към природата
•    Ползите от биоразнообразието
•    Как се управляват природните ресурси
•    Как се работи като част от екип
•    Отговорност към живите организми
•    Че червеите не са гадни, а приятели на градината

Децата се забавляват, учат и остават с чувство на гордост, че са отгледали тяхна собствена храна.

Отпечатано на 100% рециклирана хартия.
Издава: Агролинк
Технически характеристики: меки корици
Формат: 20.5 х 21.5

Допълнителна информация

произход България